Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální cvičení z fyziologie živočichů (MB150C16)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB150C16 - Speciální cvičení z fyziologie živočichů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Praktické zacházení s laboratorními zvířaty. Celková anestezie laboratorního potkana, základy operační techniky. Akutní kanylace krčních cév, odběry krve a její zpracování. Stanovení objemu krve diluční technikou. Termoregulace a farmakologické účinky látek. Kalorigenní účinek katecholaminů a jeho prokázání po i.v. infusi adrenalinu. Proměření dose-response křivky. Homeostatická regulace hladiny krevní glukózy. Proměření a kvantitativní analýza glykemické křivky po akutní glukózové zátěži u potkana. Metody nepřímé kalorimetrie a jejich využití ve fyziologii. Přímá kalorimetrie - stanovení energetického obsahu potravy. Použití statistického software při hodnocení experimentálních výsledků. Modelování fyziologických funkcí.

Literatura

B. Štefl a kol.: Praktická cvičení z fyziologie živočichů a člověka. Skripta, PřF UK 1983.Rozmnožené návody k úlohám obdrží studenti na cvičení.Printed instructions to appropriate exercises - avaible in laboratory..

Požadavky

Zápočet se uděluje na základě 100% docházky, úspěšné splnění úloh a předložení bezchybných protokolů.

Garant

doc. RNDr. Stanislav Vybíral, CSc.RNDr. Jitka Žurmanová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Stanislav Vybíral, CSc.RNDr. Jitka Žurmanová, Ph.D.