Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Histologie - praktická cvičení (MB150C27U)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB150C27U - Histologie - praktická cvičení, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Příprava řezových histologických preparátů: odběr tkání a orgánů (myš), fixace, odvodňování vzestupnou alkoholovou řadou, zalévání do parafínu, řezání na mikrotomu, barvení hematoxylinem/eosinem, zavírání do kanadského balzámu.2. Příprava roztěrových preparátů krve a kostní dřeně: fixace metanolem, barvení Giemsou3. Příprava otlakových preparátů vybraných orgánů - slezina, brzlík, uzliny, varle, mozeček- fixace metanolem, barvení Giemsou4. Příprava fluorescenčních variant otiskových preparátů (detekce plazmatických buněk ve slezině, charakterizace vývojových stadií spermatogenese ve varleti)5. Příprava imunofluorescenčních preparátů pro fluorescenční mikroskopii (fixace, permeabilizace blokování, barvení primárními a sekundárními protilátkami, DAPI, zalévání do Mowiolu)6. Pozorování živých buněk - kultury epiteliálních buněk transfekovaných GFP-tagovanými proteiny, barvení vitálními sondami organel, příprava time-lapse záznamů buněčných dějů.5. Detekce tyrozinové fosforylace aktivovaných buněk fluorescenční mikroskopií a western blotingem, práce s invertovaným fluorescenčním mikroskopem, 6. Problematika krevních skupin a jejich detekce .

Literatura

Pro absolutorium tohoto praktického cvičení není vyžadována žádná literatura, protokoly jsou součástí pracovních stolů, na začátku praktického cvičení jsou pečlivě probrány všechny protokoly, všetně teorie histologických metod, nezbytné pro úspěšné zvládnutí praktických cvičení.

Požadavky

Pro udělení zápočtu je nezbytná stoprocentní docházka, příprava požadovaných preparátů a jejich zachycení pomocí mikroskopu vybaveného barevnou kamerou s vysokým rozlišením - a to jak ve fluorescenčním modu, tak v procházejícím světle.

Garant

doc. RNDr. Jan Černý, Ph.D.