Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyziologie živočichů (MB150P07)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB150P07 - Základy fyziologie živočichů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Co je fyziologie živočichů a co je předmětem jejího studia, vznik a vývoj oboru. Úrovně organizace, homeostáza a principy regulace, adaptace, aklimatizace. 2. Fyziologie buněk a molekul. Biologické membrány, funkční organizace buňky, membránový transport, přenos signálů, vznik klidového membránového potenciálu. Funkce epitelu. 3. Potrava a trávení. Trávení. Příjem potravy, absorpce živin, gastrointestinální sekrece, neurální a humorální regulace gastrointestinálních funkcí. Gastrointestinální funkce u býložravců.4. Energetický metabolismus a výživa, energetická rovnováha a tělesná teplota u živočichů. Uskladnění a uvolnění energie v organismu. Regulace příjmu potravy.5. Svaly a pohyb. Svaly kosterní a hladké, mechanika a energetika svalové kontrakce, řízení motoriky. Adaptace k letu.6. Dýchání a transport O2 a CO2 u suchozemských a vodních živočichů. Mechanika respirace, ventilace a perfuze plic a žaber, výměna plynů v respiračních orgánech a v tkáních, krevní barviva, tkáňové dýchání a regulace respirace. Adaptace vodních živočichů k potápění.7. Cirkulace. Evoluce cirkulace, cirkulační tekutiny - krev, lymfa, hemolymfa. Arterie a vény, mikrocirkulace, srdce. Regulace krevního tlaku a srdečního výdeje.8. Voda, soli a exkrece. Exkreční orgány a tvorba moče. Glomerulární filtrace, tubulární reabsorpce a sekrece, osmoregulace. Metabolismus solí a vody ve vztahu k prostředí.9. Buněčné základy fyziologie nervového systému. Biofyzika neuronu, iontové kanály, klidový a akční potenciál, synaptický přenos, mediátory a receptory, základy farmakologie iontových kanálů a receptorů, šíření nervového vzruchu.10. Organizace nervového systému obratlovců. Mozek, mícha a nervy. Evoluce mozku. Funkční anatomie mozku a nervových buněk. Hematoencefalická bariera. Vegetativní nervový systém.11. Nervové reflexy, instinkty, chování, emoce, učení, paměť, spánek a bdění. Biologické rytmy. Migrace a navigace.12. Fyziologie smyslů. Fotorecepce, mechanorecepce, propriorecepce, chemorecepce, termorecepce, nocicepce, magnetorecepce13. Endokrinní a neuroendokrinní regulace. Organizace endokrinní regulace. Endokrinní regulace růstu. Štítná žláza, nadledviny a endokrinní pankreas, příštítná tělíska a regulace vápníkové homeostázy.14. Fyziologie rozmnožování. Samčí a samičí reprodukční systémy a jejich vývoj, hormonální regulace. Placenta obratlovců a mléčné žlázy savců. Fyziologie porodu.

Literatura

F. Ganong: Přehled lékařské fyziologie. 20. vydání. Galen, 2005 S. Silbernagl, A. Despopoulos: Atlas fyziologie člověka. Grada, 2004S. Trojan et al.: Lékařská fyziologie. Grada, 2005L. Sherwood, H. Klandorf, P.H. Yancey: Animal Physiology. From Genes to Organisms. Thomson, Brooks, Cole, 2005R.W. Hill, G.A. Wyse, M. Anderson: Animal Physiology. Sinauer Associates, 2004W.F. Boron, E.L. Boulpaep: Medical Physiology. A Cellular and Molecular Approach. Saunders, 2003

Požadavky

Předmět je ukončen písemným testem.

Garant

prof. RNDr. Jiří Pácha, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jiří Pácha, DrSc.PharmDr. Alena Sumová, DSc.