Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regulační mechanismy imunity (MB150P13)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB150P13 - Regulační mechanismy imunity, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

ÚVODBuňky imunitního systému, T a B lymfocyty, subpopulace imunoregulačních buněk, buňky presentující antigen, kooperace a interakce buněk imunitního systému, sekundární odpověď, imunologická paměť.IMUNOREGULACE ZALOŽENÉ NA INTERAKCI POVRCHOVÝCH MOLEKULSpecifické receptory pro antigen, kostimulační molekuly, adhezivní molekuly, Fas, TRAIL, ICOS a další imunologicky významné povrchové molekuly.INTERAKCE BUNĚK POMOCÍ SIGNÁLNÍCH MOLEKULVlastnosti cytokinů, interleukiny.DALŠÍ IMUNOREGULAČNÍ CYTOKINY Cytokiny, TNF, IFN, TGF, prostaglandiny, cytokinové síťoví.REGULACE BUNĚČNÉ A HUMORÁLNÍ IMUNITYVývoj a aktivace T a B lymfocytů, determinace typu imunitní odpovědi.IMUNOLOGICKÁ TOLERANCENeonatální imunologická tolerance, nespecifická imunosuprese, tolerance indukovaná v dospělosti, mukózní tolerance, mechanismy tolerance.AUTOIMUNITAPříčiny vzniku, mechanismy autoimunity, klonální delece, suprese.TRANSPLANTAČNÍ IMUNITARozpoznávání aloantigenů, mechanismy transplantačních reakcí, imunologicky privilegovaná místa, mechanismy efektorových reakcí, transplantace kostní dřeně, xenotransplantace.PROTINÁDOROVÁ IMUNITANádorové antigeny. regulace protinádorové imunity, NK buňky, makrofágy, nespecifická suprese, role cytokinů.REGULACE PŘI BAKTERIÁLNÍCH, PARAZITÁLNÍCH A VIROVÝCH INFEKCÍCHRole Th1 a Th2 buněk v závislosti na infekčním agens, specifická a nespecifická obrana, mechanismy resistence, efektorové protiinfekční mechanismy.IMUNOREGULACE V EXPERIMENTU A V KLINICESoučasný stav a možnosti cílených imunoregulací, využití monoklonálních protilátek proti lymfocytáním subpopulacím a proti cytokinům, imunosuprese, imunostimulace.PERSPEKTIVY IMUNOREGULACÍSpecifická a nespecifická imunosuprese po transplantacích, při alergiích a přecitlivělostích, stimulace imunity při nádorových onemocněních a imunodeficiencích, využití monoklonálních protilátek, cytokinů, inaktivace genové exprese, přenosy genů.

Literatura

Nejdůležitější literaturou jsou poznámky z přednášek.V. Hořejší, J. Bartůňková: Základy imunologieM. Toman a kol.: Veterinární imunologie (Grada Publishing 2009)

Požadavky

Zkouška je ústní. Termín ve čtvrtek - po dohodě se studenty

Garant

RNDr. Magdaléna Krulová, Ph.D.