Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie živočichů a člověka (MB150P26B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB150P26B - Fyziologie živočichů a člověka, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Studium fyziologie živočichů, přehled vývoje oboru. experimentální metody fyziologického výzkumu. Fyzikální a chemické principy fyziologických funkcí. Vnitřní prostředí; tělní tekutiny, homeostáza. 2. Molekuly, energie a biosyntéza. Membrány, iontové kanály, transport, receptory, G proteiny, signální kaskády a poslové. 3. Vzrušivé tkáně - nerv, sval. Fyzikální základy funkce neuronu, klidový a akční potenciál, kabelové vlastnosti a vedení vzruchu. Synapse. 4. Neuroglie. Buněčné typy a jejich funkce v centrálním a periferním nervovém systému.5. Nervový systém centrální, periferní, autonomní. Anatomie a funkce, mozek, spinální mícha, periferní nervy, reflexy. Učení, paměť, regenerace.6. Fyziologie smyslů, receptory, nervové aferentní dráhy, smyslové zobrazení, smyslové modality.7. Svaly kosterní a hladké, mechanika a energetika svalové kontrakce, řízení motoriky.8. Krev, krevní buňky, tkáňové dýchání, imunita.9. Srdce a cévy, plíce a dýchání. Přenos a výměna plynů, acidobasická rovnováha.10. Epitely, ledviny a vylučování. Výměna iontů a vody, osmoregulace.11. Trávení. Příjem potravy, chemické trávení, absorpce živin. Gastrointestinální sekrece.12. Hormony. Endokrinní systém, řízení sekrece hormonů a jejich fyziologické účinky.13. Fyziologie rozmnožování. Gonády, vývoj a funkce reprodukčního systému, hormonální regulace.14. Organismus a prostředí. Vliv vnějších faktorů na fyziologické funkce, adaptace, aklimatizace.

Literatura

Pokorný a kol.: Přehled fyziologie člověka. Skripta 1. LF UK, 1. a 2. díl, 1995, 1996.F. Ganong: Přehled lékařské fyziologie. Vydání v ČR 1. podle 16. angl. vydání. Nakladatelství a vydavatelství H & H, Jinočany 1995.S. Silbernagl, Despopoulos: Atlas fyziologie člověka (Grada 1993, 2004) S. Silbernagl, F lang: Atlas patofyziologie člověka (Grada 2001)F. Koukolík: Lidský mozek ( Portal 2002)G. Brožek et al. Poznámky k přednáškám a fyziologie I a II, skripta II. LF Praha (2000)Vodrážka Z. Fyzikální chemie pro biologické vědy (1982)I. Dylevský a spol.: Funkční anatomie člověka (2000), M.Vokurka a J. Hugo: Praktický slovník mediciny (Macdorf 2000, 2004)Rokyta, Šťastný: Struktura a funkce lidského těla (Tigis2002)S. Trojan et al., Lékařská fyziologie (2004), D. Randall et. al. Eckert Animal Physiology ( Freeman, N.Y. 2002)R. Čihák: Anatomie člověka 1-3 (Grada, 1997),F. Schmidt: Memorix Fyziologie (1993)S. Hyne: Farmakologie v kostce (Triton 2001)Starší: L. Janský, I. Novotný: Fyziologie živočichů a člověka (1981)M. J. Zigmond et al. Fundamental Neuroscience ( Academic press 2001), J. G. Nicholls, et al. : From Neuron to Brain ( Sinauer, 2002), R. Carola et.al. Human Anatomy and Physiology (McGraw-Hill, 1992)K. M. Van De Graaff S. I. Fox Human Anatomy and Physiology WCBraun Publisher 1995

Požadavky

Zkouška se skládá z písemné a ústní části.

Garant

prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc.