Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bionika (MB150P29)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB150P29 - Bionika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod pro problematiky. Postavení bioniky, předmět studia, členění bioniky.Modelování jako experimentální metoda bioniky. Teorie modelu, měřítko modelu, systémová teorie v bionice, modelování v bionice, srovnávací a experimentální metody.Základy obecné bioniky. Strukturní analogie, jednota struktury (tvaru) a funkce, biologické konstrukční prvky a konstrukce, energetické aspekty v bionice, biologická infromace.Elektrické vlastnosti buněk, smyslové a vzrušivé systémy. Fysiologie nervových buněk a synapsí, bioelektrické jevy. Chemoreceptory, termoreceptory, fotoreceptory, mechanoreceptory. Smysl hmatový a vibrační, proudový smysl, smysl statické rovnováhy a sluch, elektrostatický smysl, neobjasněné smyslové jevy.Bionické aspekty nervové činnosti. Technické modely nervových buněk, elektrické modely, mechanické modely.Teorie informace v biologii a technice. Informace jako měřitelná veličina, signální funkce, míra informace, přenos signálů, biologické komunikace, zpracování údajů, matice učení, perceptron.Učení a inteligence v biologii a technice. Podmíněný reflex jako proces učení, umělá inteligence, učící se modely, diagnostické stroje, překládací stroje, zařízení pro příjem a interpretaci světelných a zvukových signálů.Orientace organismů v prostoru a čase. Pojem času a jeho měření, biologické hodiny, biologický vnitřní čas, orientace v prostoru, radar, sonar.Řídící procesy v biologii a technice. Řízení a regulace, regulační obvod, příklady biologických regulačních obvodů.Molekulárně bionické aspekty. Biotechnologie.Bionika a medicína. Kardiologie, umělé orgány (srdce, ledvina, plíce), pomocné mechanismy řeči, zraku, sluchu, umělé končetiny, kyborgy.trendy bionického výzkumu

Literatura

Heynert H.: Úvod do obecné bioniky, Academia, Praha, 1977.Dario P. et al.: Robots and Biological Systems: Towards a New Bionics?, NATO ASI Series Vol. 102, Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 1993.Živčák, J.: Základy bioniky a biomechaniky (Prešov, 2004)Bar-Cohen, Y.: Biomimetics: Biologically Inspired Technologies (Taylor & Francis, 2005)Allen, R.: Bulletproof Feathers: How Science Uses Nature's Secrets to Design Cutting-edge Technology (University of Chicago Press, 2010)

Požadavky

Předmět je ukončen vypracováním krátké eseje a ústní zkouškou.

Garant

RNDr. Štěpán Kubík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Štěpán Kubík, Ph.D.