Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioelektrické jevy a jejich měření (MB150P30)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB150P30 - Bioelektrické jevy a jejich měření, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

ÚVOD A ZÁKLADNÍ POJMY. Elektrické napětí, proud, kapacita,odpory a vodiče, Ohmův zákon, dělič napětí,elektrochemie, definice potenciálů, elektrodové potenciály, elektromotorické napětí článku, koncentrační články, osmotická (Donnanova) membránová rovnováha, membránové potenciály.MEMBRÁNOVÁ TEORIE BIOELEKTRICKÝCH JEVŮ. Nernstova rovnice, pasivní elektrické vlastnosti membrány nervového a svalového vlákna. Kabelová teorie, elektrotonický potenciálm kapacita membrány, prostorová a časová konstatnta. Rychlost vedení v myelinizovaných a nemyelinizovaných vláknech. Saltatorní vedení.PŘÍSTROJE PRO BIOELEKTRICKÁ MĚŘENÍ. Zesilovače, převodníky, stimulátory, osciloskopy, mikroskopy, záznamová média, počítače, sběr dat a jejich analýza.ELEKTROFYZIOLOGICKÉ MĚŘÍCÍ TECHNIKY. Extracelulární záznamy, intracelulární záznamy, napěťový zámek (voltage clamp), terčíkový zámek (patch clamp), elektrody pro snímaní bioelektrických signálů.OBECNÁ ELEKTROFYZIOLOGIE BUNĚK. Měření bioelektrických jevů v nervových a svalových buňkách, membránové potenciály rostlinných buněk.OBECNÁ ELEKTROFYZIOLOGIE TKÁNÍ. Elektrické potenciály živočišných a rostlinných tkání, elektrické orgány ryb, bioelektrická měření v žabích oocytech a v kuřecím zárodku, elektrické jevy v organismu rostlin a živočichů.ELEKTROFYZIOLOGICKÁ MĚŘENÍ IN VITRO. Periferní nervy, tkáňové kultury neuronů, nervosvalový preparát, mozkové řezy.ELEKTROFYZIOLOGICKÁ MĚŘENÍ IN SITU. Vzruchová aktivita v periferních nervech, kosterních svalech, spinální míše a v mozku. Smyslové orgány a receptorové potenciály ve smyslových orgánech.ELEKTROFYZIOLOGICKÁ MĚŘENÍ IN VIVO. Implantované mozkové elektrody, stereotaxe, měření elektrické aktivity v definované části mozku. Teoretické základy měření bioelektrických potenciálů v prostorovém vodiči (těle), elektroencefalogram, elektrokardiogram, elektromyogram, elektroretinogram.

Literatura

Bureš J. et al.: Electrophysiological methods in biological research, Nakladatelství Československé akademie věd, Praha, 1962.Kettenmann H. a Grantyn R.: Practical Electrophysiological Methods, Wiley-Liss, Inc.,New York, USA 1992.Vyklický L. a Vyskočil F.: Molekulární podstata dráždivosti nervového systému. Skriptum, Přírodovědecká fakulta UK Praha, 1993.

Požadavky

Zápočet se uděluje za 100% účast na praktickém cvičení. Zkouška je ústní.

Garant

Mgr. Ivana Švandová