Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kmenové buňky (MB151P93)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB151P93 - Kmenové buňky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. úvodní přednáškaseznámení s jednotlivými okruhy (přednáškami).Jejich struktura (obecný úvod, detailnější informace o molekulárních mechanismech regulace daných kmenových buněk, praktické využití kmenových buněk v experimentálních a preklinických studiích)Obecné členění a terminologie kmenových buněkvýznam kmenových buněkvýskyt -živočichové, rostliny, ..Stanovení požadavků ke zkoušce, rozsah zkoušených znalostí. 2. Embryonální kmenové buňky 3. Zárodečné kmenové buňkyPřehled, techniky izolace, kultivace a využití pro reprogramaci somatických buněk a klonování 4. Tkáňově specifické (somatické) kmenové buňky (adult stem cells) obecně, modelové organismy, kmenové buňky a tkáně odvozené z endodermu.5. Práce s textem: formou semináře budou posluchači interpretovat a rozebírat jeden až dva články na téma kmenové buňky. Text bude studentům dán k dispozici na druhé přednášce. 6. Mesenchymální kmenové buňky část 1 7. Mesenchymální kmenové buňky část 28. Epidermální kmenové buňky, 9. Práce s textem: formou semináře budou posluchači interpretovat a rozebírat jeden až dva články na téma kmenové buňky. Rozebíraný text bude opět s předstihem předán studentům. 10. Nervové kmenové buňky11. Zvaná přednáška: Přednášející, název a datum přednášky bude upřesněn v průběhu semestru. 12. Přednáška na volné téma, dle zájmu studentů, prostor pro neodpřednášené prezentace , atp. Alternativně kmenové buňky svalů, šlach, hematopoietického systému atd.Aktuální informace o zkoušce?

Literatura

Studenti dostanou původní a přehledové články nadané téma a prezentaci přednášky.

Požadavky

ústní zkouška z přednesené látky a seminární práce rozsahu do 2 A4. Obsahem seminární práce jsou vztah a využití poznatků o kmenovýchbuňkách ve stávající nebo budoucí diplomové nebo doktorské práci studenta. Alternativně je možné seminární práci koncipovat jako jednoduchou literárnírešerši na zajímavý poznatek či využití kmenových buněk v terapii.

Garant

Mgr. Jiří Klíma, CSc.

Vyučující

Mgr. Jiří Klíma, CSc.