Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroskopická technika (MB160C45)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB160C45 - Mikroskopická technika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Praktikum je rozděleno na pět částí: 1. Světelná mikroskopie (Sádlová, Bulantová, Myšková, Spitzová, Macháček) Student se seznámí s teorií týkající se světelné mikroskopie, základy práce se světelným mikroskopem a s přípravou nativních a barvených preparátů (barvení Giemsa-Romanowski, opálovou modří a nativní barvení azilinem). Pozorovanými objekty jsou prvoci z různých skupin (trichomonády, trypanosomy, měňavky, nálevníci) a cerkárie motolic. 2. Speciální světelná a fluorescenční mikroskopie (Sádlová, Bulantová, Myšková, Spitzová, Macháček)Student se seznámí s teorií týkající se kontrastů ve světelné mikroskopii (fázový kontrast, Nomarskiho diferenciálního interferenčního kontrast, Hofmanův kontrast), flurescence a principu fluorescenčního a konfokálního mikroskopu. Prakticky si vyzkouší práci s fázovým kontrastem a fluorescenčním mikroskopem včetně přípravy dvou typů preparátů. Součástí praktika je návštěva specializovaného pracoviště konfokální mikroskopie. 3. Elektronová mikroskopie (Juračka, Sacherová, Hyliš) Student se seznámí s teorií elektronové mikroskopie a se základními postupy při přípravě preparátů. Bude si moci vyzkoušet práci se skenovacím a transmisním elektronovým mikroskopem ve specializované laboratoři elektronové mikroskopie včetně přípravy jednoduchého preparátu. 4. Zpracování a analýza obrazu v mikroskopii (Albrechtová, Soukup a kol.) V této části se student seznámí se základy digitalizace a zpracování obrazu, prezentace obrazu a základními fázemi a operacemi analýzy obrazu. Praktická cvičení jsou prováděna v programu ImageJ (National Institutes of Health, Bethesda, Maryland, USA; URL: http://imagej.nih.gov) . Více na webových stránkách Bloku 4.5. Pokročilá fluorescenční a elektronová mikroskopie - exkurze do servisní laboratoře zobrazovacích metod BIOCEV (Benda a kol.)Studentům budou vysvětleny formou přednášky přínosy a stručné principy pokročilých mikroskopických metod (super-resoluce, funkční zobrazování (FLIM), korelativní světelná a elektronová mikroskopie (CLEM)) s následnou exkurzí do servisní laboratoře a představením jednotlivých přístrojů (STED mikroskop, STORM and SIM mikroskop, MP mikroskop, FLIM mikroskop, SEM mikroskop).

Literatura

Moodle kurz naleznete na: Přírodovědecká fakulta / ► Sekce biologie / ► Katedra parazitologie / ► MB160C45

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je absolvování všech pěti bloků praktik a odevzdání protokolů či testů - na papíře (blok 1) či elektronicky (blok 2-4)

Garant

RNDr. Jovana Sádlová, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Jana Albrechtová, Ph.D.RNDr. Jana Bulantová, Ph.D.RNDr. Miroslav Hyliš, Ph.D.Mgr. Petr Jan JuračkaMgr. Zuzana KubínováRNDr. Jitka Myšková, Ph.D.RNDr. Jovana Sádlová, Ph.D.RNDr. Veronika Sacherová, Ph.D.RNDr. Aleš Soukup, Ph.D.Mgr. Ondřej Šebesta