Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie parazitů (MB160P17)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB160P17 - Biochemie parazitů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Biochemie parazitů - syllabusKyslík a antioxidační mechanismyToxické formy kyslíku, mechanismus vzniku a účinku. Obranné systémy parazitů.Energetický metabolismus anaerobůZvláštnosti metabolismu anaerobních parazitů. Trichomonády, Entamoeba, Giardia.Energetický metabolismus kinetoplastidZvláštnosti metabolismu kinetoplastid. Glykosom, funkce mitochondrie. Trypanosomy, leishmanie.Některé aspekty biochemie apikomplexEnergetický metabolismus, mitochondrie, apikoplast a trávicí vakuola plasmodií. Modifikace erytrocytu. Metabolismus cryptosporidií.Některé aspekty biochemie helmintůZvláštnosti biochemie helmintů, anaerobní mitochondrie. Ascaris, Fasciola, schistosomy.PolyaminyStruktura, funkce a metabolismus polyaminů parazitů.Puriny a pyrimidinyBiosyntéza purinů a pyrimidinů, salvage dráhy. Unikátní báze kinetoplastid.Lipidy a membrányKlasifikace a funkce lipidů. Metabolismus lipidů parazitů. GPI kotvy kinetoplastid.ProteázyKlasifikace proteáz, význam pro parazity. Typické proteázy parazitů.ChemoterapieZákladní antiparazitární chemoterapeutika. Mechanismy účinku.

Literatura

Odborná literatura: A. Lehninger: Principles of Biochemistry J.J. Marr a M. Müller: Biochemistry and Molecular Biology of Parasites Přednášky jsou zveřejněny ( po přednášce) na webu katedry na adrese (heslo pro otevreni je zvíře nad tabulí latinsky s prvnim velkým) https://web.natur.cuni.cz/parasitology/vyuka/biochemie%20hrdy/Biochemie_parazitu.html

Požadavky

Ústní zkouška. Vyžadovány znalosti na úrovni základů biochemie.

Garant

doc. RNDr. Ivan Hrdý, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Ivan Hrdý, Ph.D.