Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy parazitologie (MB160P25)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB160P25 - Základy parazitologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Doporučený předmět pro přijetí do navazujícího magisterského studia parazitologie. Pro studenty hlásící se do tohoto oboru vhodné absolvovat již v 1. nebo 2. ročníku bakalářského studia. Přednáška vymezuje pojem parazitismu, zabývá se parazity důležitými pro humánní i veterinární medicínu (prvoci, červi, členovci) i dalšími typy parazitů - představuje parazitismus jako biologický fenomén s nímž se setkáváme na všech stupních organizace živé hmoty. Podává přehled o biologii, rozšíření, životních cyklech parazitů a způsobech jejich přenosu i základních strategiích přežití v hostitelském těle. Zmiňuje základní informace o epidemiologii, symptomatice a patogenezi parazitárních nákaz, možnostech terapie a prevence. Část je věnována přenosu infekčních onemocnění krevsajícími členovci včetně faktorů ovlivňujících vztah parazit-vektor-hostitel. Vysvětluje i základní princip koloběhu různých patogenů v přírodě a jejich nebezpečí pro člověka. Důraz je kladen rovněž na nově se objevující onemocnění, a to jak u nás, tak i ve světě. Snahou je rovněž přiblížit praktické aspekty výskytu parazitů u lidí i domácích mazlíčků či hospodářských zvířat. Systematická část - přehled probíraných parazitů: Platyhelminthes: Motolice: Schistosoma spp., cerkáriová dermatitida, jaterní, plicní a střevní nákazy motolicemi. Monogenea. Tasemnice rodu Diphyllobothrium, Hymenolepis, Taenia, Echinococcus. Nematoda: Strongyloides stercoralis, měchovci (Strongylidae), roup Enterobius vermicularis, škrkavky Ascaris lumbricoides a Toxocara, Dracunculus medinensis, filárie Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, Onchocerca volvulus, tenkohlavec Trichuris trichiura a svalovec Trichinella spiralis. Vrtejši (Acanthocephala) Annelida (pijavky): lékařská Hirudo medicinalis a spol. Prvoci: Trypanosomy - T. brucei a T. cruzi, leishmanie, Giardia intestinalis, Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, volně žijící měňavky (Naegleria, Acantamoeba) působící náhodné nákazy. Kokcídie (Eimeria, Isospora,Toxoplasma), Plasmodium - původci lidské malárie, babesie. Parazitičtí nálevníci (Ciliata). Mikrosporidie. Myxosporea. Oportunní nákazy u imunodefektních osob včetně Pneumocystis carinii. Arthropoda: roztoči - klíšťáci (Argasidae), klíšťata (Ixodidae), zákožka Sarcoptes scabiei, sametka Neotrombicula autumnalis, trudníci Demodex, roztoči vyvolávající alergie, vši (Anoplura). Hmyz - štěnice Cimex lectularius, blechy (Aphaniptera) a dvoukřídlí čeledí Culicidae, Psychodidae, Ceratopogonidae, Simuliidae, Tabanidae, Stomoxyidae, Glossinidae, Hippoboscidae. Diptera působící myiáze (Oestridae, Cuterebridae, Calliphoridae a Sarcophagidae). Parazitoidi.Houbová onemocnění.Rostliny jako paraziti. Rostliny jako hostitelé: fytonematodi, oomycety, hálkotvorní paraziti vč. fíkových vosiček.Hnízdní a sociální paraziti: ptáci, mravenci a včely.

Literatura

Literatura:  Základní:Paraziti a jejich biologie, Volf, Horák a kol. 2007, Triton Praha-Kroměříž  Parazitismus, Votýpka, Varga 2003, IDM (http://www.biologickaolympiada.cz/ - Soutěž - Studijní materiály)  Dodatková:Vládce parazit, Zimmer 2005, Paseka Speciální mikrobiologie a parazitologie, Bednář, Souček, Vávra 1994, Triton Praha  Biologie helmintů, Horák, Scholz 1998, Karolinum Praha  (Základy parazitologie, Ryšavý a kol. 1988, SPN Praha) Přednášky z hodin (pdf) a další podklady jsou na: http://web.natur.cuni.cz/parasitology/vyuka/Zaklady/(poznámka: Prezentace z hodin jsou pouze pomocným materiálem pro studium, hlavní studijní literaturou je učebnice Paraziti a jejich biologie - viz výše)

Požadavky

Zkouška se skládá z písemného testu, který zahrnuje: (i) testové otázky s možnostmi několika odpovědí, (ii) otázky zaměřené na slovní odpovědi nebo slovní doplnění, (iii) otázky založené na promítnutí obrazového materiálu. Na písemnou část zkoušky je vyhrazeno 45 minut + cca 10 minut na promítanou obrazovou dokumentaci. V případě nerozhodného výsledku, pochybností nebo při odůvodněné žádosti studenta následuje ústní část zkouška.V případě existence českých názvů parazitů stačí znát latinské názvy parazitů pouze pasivně. Materiály ve formě PDF souborů z jednotlivých přednášek NENAHRAZUJÍ učební text - tím je učebnice "Paraziti a jejich biologie" a další doporučená literatura. Důrazně doporučuji neučit se pouze z informací na bioforu a pod.!!!!(Předtermínová zkouška je pouze ústní.)

Garant

doc. RNDr. Jan Votýpka, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Votýpka, Ph.D.