Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská entomologie (MB160P26)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB160P26 - Lékařská entomologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Přednáška je tvořena úvodem (1), přehledem biologie jednotlivých zástupců a jejich významu v přenosu infekčních onemocnění (2-9) a obecnou částí zabývající se různými aspekty vztahu patogen-vektor-hostitel (10-13). 1. Význam krevsajících členovců. Evoluce parazitického způsobu života, morfologické preadaptace. Klasifikace parazitických členovců.2. Parazitická Crustacea (Branchiura, Copepoda), toxičtí klepítkatci (Scorpionidea, Aranea), klíšťáci (Metastigmata, Argasidae).3. Klíšťata (Metastigmata: Ixodidae).4. Ostatní parazitičtí roztoči (Mesostigmata, Prostigmata, Astigmata), skladištní škůdci (Acaridae a Glyciphagidae), alergenní roztoči a atopické alergie.5. Phthiraptera (především Anoplura, Amblycera, Ischocera).6. Hemiptera (Cimicidae, Reduviidae).7. Aphaniptera.8. Diptera : Nematocera (Culicidae, Phlebotominae, Ceratopogonidae, Simuliidae).9. Diptera : Brachycera (Tabanidae, Stomoxidae, Glossinidae, Hippoboscidae, Nycteribiidae), myáze působené larvami (Hypodermatidae, Oestridae, Cuterebridae, Calliphoridae, Sarcophagidae).10. Výběr hostitele a příjem krve: Hostitelská specificita. Vyhledání hostitele. Gonotrofická konkordance. Přizpůsobení ústního ústrojí. Antihemostatické faktory ve slinách parazitických členovců a inhibice hemostáze hostitele.11. Trávení krve: Anatomie trávicí soustavy. Peritrofická matrix. Trávicí enzymy. Autogenie.12. Další aspekty interakce patogen -vektor-hostitel: Faktory limitující početnost parazitů. Vektorová kapacita. Distribuce na hostiteli. Obranné chování hostitele a imunitní odpověď proti slinám hostitele krevsajících členovců. Přenos patogenů krevsajícími členovci: způsoby přenosu, faktory ovlivňující úspěšnost přenosu. Specifita vztahu vektor-přenašeč. Ovlivnění přenašeče patogenem. Imunitní odpověď hmyzu. Praktikum je zaměřeno na demonstraci a identifikaci jednotlivých zástupců na trvalých mikroskopických preparátech, a ve stereomikroskopech (v suchém i živém stavu), jsou probrány základní morfologické znaky využitelné k identifikaci krevsajících členovců. Část praktika je věnována anatomii jednotlivých skupin (barvené řezové preparáty, pitva ploštice a komára) a jsou zdůrazněny struktury významné pro přenos patogenů

Literatura

Odborná literatura:Volf, Horák a kol. Paraziti a jejich biologie. Triton, Praha, 2007. str. 232-299.Beaty and Marquardt: The Biology of Disease Vectors. University Press of Colorado, USA, 1996.Lehane M.J.: Biology of bloodsucking insects. Harper Collins Academic, 1991.

Požadavky

písemný test s odpověďmi na otázky. Detaily budou sděleny v rámci přednášky

Garant

prof. RNDr. Petr Volf, CSc.