Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie helmintů (MB160P33)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB160P33 - Biologie helmintů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod do helmintologie (vymezení oboru, význam helmintů, charakteristika hlavních skupin, metody studia, základní pojmy a terminologie). Vývojové cykly helmintů (typy a fáze vývojových cyklů). Fylogeneze a klasifikace helmintů, "Turbellaria" (parazitičtí zástupci). Lophotrochozoa. Neodermata. Trematoda (charakteristika, morfologie, vývoj, vývojové cykly, evoluce a klasifikace, přehled hlavních skupin). Monogenea (charakteristika, morfologie, vývoj, vývojové cykly, evoluce a klasifikace, přehled hlavních skupin). Gyrocotylida, Amphilinida a Eucestoda (charakteristika, morfologie, vývoj, vývojové cykly, evoluce a klasifikace, přehled hlavních skupin). Syndermata. Acanthocephala (charakteristika, morfologie, vývoj, vývojové cykly, evoluce a klasifikace, přehled hlavních skupin). Annelida. Hirudinea (charakteristika, klasifikace, přehled hlavních skupin). Ecdysozoa. Nematoda (charakteristika, morfologie, vývoj, vývojové cykly, evoluce a klasifikace, přehled hlavních skupin). Nematomorpha (charakteristika, morfologie, vývoj, vývojové cykly, evoluce a klasifikace, přehled hlavních skupin).

Literatura

Především vlastní poznámky z přednášek a online poskytovaná verze přednáškových prezentací (http://www.helminthology.cz/vyuka.html).Dále:Horák P., Scholz T.: Biologie helmintů. Karolinum 1998 Roberts L. S., Janovy J. Jr.: Foundations of Parasitology. 8th Edition, McGraw-Hill Publ. 2008 (k zapůjčení v několika exemplářích v zoologické knihovně, V7), 9th Edition, McGraw-Hill Publ. 2012 Volf P., Horák P. a kol.: Paraziti a jejich biologie. Triton 2007

Požadavky

Předmět je ukončen ústní zkouškou (forma pohovoru v délce 30-60 min., který průřezově zjišťuje zvládnutí předmětu). Kromě termínů vypsaných v SISu se termín zkoušky může domlouvat i individuálně s vyučujícím. Zdrojem informací pro přípravu ke zkoušce jsou přednáškové prezentace zveřejněné na www.helminthology.cz/vyuka.html, doporučené zahraniční publikace uvedené na stejné webové stránce, vlastní poznámky z přednášek a vybrané kapitoly z učebnic/monografií prezentovaných během první přednášky, zejména skriptum Horák P. a Scholz T.: Biologie helmintů, Karolinum 1998; Volf P., Horák P. a kol.: Paraziti a jejich biologie, Triton 2007; Roberts L. S. a Janovy J.: Foundations of Parasitology, Mc Graw Hill 2009 a navazující vydání.

Garant

prof. RNDr. Petr Horák, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Petr Horák, Ph.D.