Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná parazitologie (MB160P57)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB160P57 - Obecná parazitologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Akademický rok 2014-2015 (rozpis témat a termínů):PROTOZOOLOGICKÁ ČÁST - I. ČÁST (Dr. P. Doležal)20.2. - Původci malárie, jejich buněčná biologie.27.2. - Leishmaniózy, Chagasova choroba.6.3. - Biologie afrických trypanosom - spavá nemoc, molekulární mechanismy úniku před imunitním systémem.BIOLOGIE PŘENAŠEČŮ NÁKAZ (Prof. P. Volf)13.3. - Interakce přenašeč-hostitel. Životní strategie krevsajících členovců, vyhledání hostitele, příjem potravy, úloha a složení slin, trávení potravy. Obrana hostitelů na sání ektoparazitů, imunitní odpověď proti parazitickým členovcům.20.3. - Interakce parazit-přenašeč. Molekulární podstata vztahu. Molekuly patogenů umožňující uchycení v přenašeči. Obranné mechanismy přenašečů, mechanické, fyziologické a imunitní bariéry. Klíčové momenty životního cyklu prvoků v přenašeči: příklady Trypanosoma-Glossina, Leishmania-Phlebotomus, Plasmodium-Anopheles.27.3. - Přenos infekčních onemocnění členovci. Způsoby přenosu: mechanický a biologický, inokulativní a kontaminativní přenos. Příklady koloběhu nákaz. Imunosupresivní účinek slin přenašečů a jejich úloha v koloběhu infekčních onemocnění. Strategie patogena pro zvýšení šancí na přenos, anatomické a fyziologické změny doprovázející infekci přenašeče.PROTOZOOLOGICKÁ ČÁST - II. ČÁST (Dr. P. Doležal)3.4. - Střevní parazitičtí prvoci-Entamoeba, Giardia, Cryptosporidium.10.4. - Sexuálně přenosní prvoci, trichomonády.HELMINTOLOGICKÁ ČÁST (Prof. P. Horák)17.4. - Význam helmintů pro lidské zdraví. Napadení hostitele: Orientace helmintů, signály a nástroje pro nákazu hostitele. Hormonální interakce. Zásah helmintů do hormonálních regulací v hostiteli (reprodukce, růst, imunitní systém, apod.).24.4. - Zásah do imunitního systému hostitele. Imunomodulace a strategie imunitního úniku helmintů v obratlovcích i bezobratlých (molekulární maskování a mimikry, inhibice složek vrozené i adaptivní imunity, vakcíny proti helmintům, apod.).15.5. - Intracelulární vývoj helmintů v hostitelích. Vývoj filárií v krevsajících vektorech. Interakce hlístic se střevním epitelem obratlovců - tenkohlavci a svalovci. Larvy svalovců ve svalových vláknech a mechanismy přeměny svalového vlákna na "nurse cell".

Literatura

Kromě zveřejňovaných ppt prezentací (na adrese http://www.helminthology.cz/vyuka.htm) a vlastních poznámek z přednášky je možno čerpat z následující doporučené literatury:Paraziti a jejich biologie (Volf P., Horák P., Eds.), Triton Praha, 2007, 318 str.Foundations of Parasitology (Roberts L. S., Janovy J.), McGraw-Hill USA, 2009, 701 pp.Foundations of Parasitology (Roberts L. S., Janovy J., Nadler S.), McGraw-Hill USA, 2013, 736 pp.

Požadavky

Zkouška se koná písemně a trvá 60 minut. Skládá se z 10 otázek (3 části = 4 otázky protozoologické, 3 otázky helmintologické a 3 otázky k tématu biologie vektorů). Každá otázka je hodnocena samostatnou známkou. Stanovení výsledné známky: (a) výsledná známka z každé ze tří částí nesmí být 4, jinak je celkové hodnocení 4, (b) při splnění podmínky (a) se výsledná známka stanoví podle průměru známek z deseti otázek.

Garant

prof. RNDr. Petr Horák, Ph.D.