Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná parazitologie pro učitele (MB160P65)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB160P65 - Obecná parazitologie pro učitele, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Dobrodružství objevování životních cyklů parazitůKolik druhů parazitů má vlastně člověk? Nejstarší písemná svědectví o parazitózách. Evropa ve středověku. Renesance. Louis Pasteur a jeho objevy. Manson a filárie. Bruce a africké trypanosomy. Laveran, Ross, Grassi a malárie. Bilharz, Leiper a Schistosoma. Žlutá zimnice. A co současnost?(Re)emerging infectious diseases aneb (staro)nové infekční nemoci na vzestupuDefinice (re)emerging disease/pathogen. Příčiny vzestupu nemocí. Stručná historie úspěšného boje proti infekčním nemocím. Kolik patogenů člověka je v současnosti na vzestupu? West Nile Virus. Bluetongue. Dirofilariózy. Echinokokózy. Vrátí se malárie do Prahy?Životní cykly parazitů a interakce parazitů s jejich hostiteliParazitismus a parazitologie. Typy parazitů a hostitelů. Typy životních cyklů parazitů. Hostitelská specifita. Adaptace parazitů na hostitele. Nalezení a rozpoznání hostitele. Průnik do hostitele. Migrace a přežití v hostiteli. Strategie parazitů "přizpůsobení si hostitele k obrazu svému". Manipulační hypotéza.Evoluční a ekologická imunologie: O tom, jak přežít ve světě plném parazitůEkologická definice parazitismu. Fitness. Reprodukční rychlost parazitů. Patogenita a virulence. Ekologie parazitárních nákaz. Imunita - základní principy a fylogeneze. Ekologická imunologie. Rezistence versus tolerance. Evoluční imunologie. Parazity zprostředkovaný přírodní výběr. Červená královna. Parazitismus a pohlavní výběr. Interakce motolic s hostiteliInterakce tasemnic s hostiteliInterakce hlístic s hostiteliInterakce parazitických prvoků s hostiteli IInterakce parazitických prvoků s hostiteli IIInterakce přenašeč-hostitelŽivotní strategie krevsajících členovců, vyhledání hostitele, příjem potravy, úloha a složení slin, trávení potravy.Obrana hostitelů na sání ektoparazitů, imunitní odpověď proti parazitickým členovcům.Interakce parazit-přenašečMolekulární podstata vztahu. Molekuly patogenů umožňující uchycení v přenašeči. Obranné mechanismypřenašečů, mechanické, fyziologické a imunitní bariery. Klíčové momenty životního cyklu prvoků v přenašeči:příklady Trypanosoma-Glossina, Leishmania-Phlebotomus, Plasmodium-AnophelesPřenos infekčních onemocnění členovciZpůsoby přenosu: mechanický a biologický, inokulativní a kontaminativní přenos. Příklady koloběhu nákaz.Imunosupresivní účinek slin přenašečů a jejich úloha v koloběhu infekčních onemocnění. Strategie patogena jakzvýšit šanci přenosu, anatomické a fyziologické změny doprovázející infekci přenašeče.

Literatura

1) soubory s přednáškovými prezentacemi k dispozici u přednášejících2) Roberts LS + Janovy J Jr. (2009): Foundations of Parasitology, ISBN: 978-0-07-302827-93) Schmid-Hempel P (2011): Evolutionary Parasitology: The Integrated Study of Infections, Immunology, Ecology, and Genetics, ISBN: 978-0-19-922948-24) Combes (překlad Simberloff)(2005): The art of being a parasite, ISBN: 0-226-11429-5

Požadavky

Zpracování referátu a prezentace výsledků z jednoho odborného článku na téma vztahující se k probírané problematice - zadávání jednotlivým studentům průběžně v rámci přednášek.Znalost obsahu přednášek ke zkoušce.Ústní zkouška.

Garant

RNDr. Libor Mikeš, Ph.D.