Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní hydrobiologické praktikum I. (MB160T15)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB160T15 - Terénní hydrobiologické praktikum I., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Praktikum je postaveno jako projekt zachycující vliv (světelného) diurnálního rytmu nádrže na fytoplankton a zooplankton ve vztahu k možnému působení vizuálních a tedy na světle závislých predátorů (ryb), a to ve třech provázaných úlohách probíhajících formou 48-hodinového sledování na vertikálním profilu stratifikované nádrže: a) měření chemicko-fyzikálních parametrůna hloubkovém profilu (hladina-dno). Tyto parametry obnáší: teplota, vodivost, rozpuštěný O2, pH a světelný režim b) vertikální stratifikace/pohyb fytoplanktonu Odběr fytoplanktonu z určitých hloubek (ty bude lze odvozovat od průběhu parametrů z bodu a)), a to pro jak pro kvantitativní hodnocení formou koncentrace chlorofylu-a (terénní fluorometr) - to z více hloubek, tak hodnocení kvalitativního složení a dominance hlavních taxonů ve vybraných hloubkách - epi-, meta- a hypolimnion (+ nade dnem), pokud fyzikálněchemická data nenapoví něco jiného. c) Vertikální stratifikace/pohyb zooplanktonuKvantitativní odběr z hloubek jako fytoplankton+ vertikální tah planktonní sítí, ten pro druhové spektrum a hodnocení dominance hlavních taxonů. Zpracování: dělení na sítkách na ?velké" a malé", mikroskopie, mikroskopická metoda počítání v počítací komůrce.Odběry budou v intervalech 6 hodBudou tři stále studentské skupiny, jednotlivé úlohy mezi skupinami prostřídají, aby si všichni vyzkoušeli všechno. Nicméně, každá skupina bude mít už od počátku svou ?mateřskou" úlohu, za kterou bude hlavním zpracovatelem protokolů a výsledkové části.Časový harmonogram:Den 1. příjezd, postavení laboratořeDen 2. metodická příprava, nácvik technik a determinace organismů, večer zahájení měření/odběrů (18:00, 24:00) Den 3. - 4. Měření/odběry 6:00, 12:00, 18:00, 24:00, 6:00, 12:00, práce na protokolech, dospání probdělých hodinDen 5. Práce na protokolech, odevzdání, vyhodnocení praktika, zápočet.

Literatura

Hrbáček, J et al. (1972): Limnologické metody. učební texty PřF UK Praha, 208 pp. Wetzel, R.G., Likens, G.E. (2000): Limnological analysis. Springer-Verlag, New York, 429 pp Downing, J.A. and F.H. Rigler (eds.). 1984. A Manual on Methods for the Assessment of Secondary Productivity in Fresh Waters. Blackwell Scientific Publications, Oxford, England. Mackereth, F.J.H., J. Heron and J.F. Talling. 1978. Water analysis: some revised methods for limnologists. FBA Scientific publication no. 36. 120 pp.

Požadavky

zápočet se uděluje za absolvování praktika včetně vypracování závěrečného protokolu a prezentace

Garant

RNDr. Martin Černý, Ph.D.