Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z interpretované matematiky (MB162C04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB162C04 - Cvičení z interpretované matematiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Sylabus tohoto semináře nabízí 10 modulů, které odpovídají modulům ze základního kurzu matematiky přednášeného v zimním semestru 2015/16 Mgr. A.L.Šizlingem Ph.D. Seminář není povinný, k jeho zapsání, je však třeba mít zapsán kurz MB162P05.Protože seminář byl vypsán na opakované žádosti studentů, doporučujeme vám si jej zapsat.Matematický formalismus: základní matematické operace; řešení jednoduchých rovnic a nerovnic s ohledem na kladenou otázku.Funkce 0: souvislost předpisu a grafu funkce.Diferenční a diferenciální počet: příklady na derivování funkcí s důrazem na grafické znázornění.Integrály: příklady na integrování funkcí s důrazem na grafické znázornění.Funkcionální rovnice: funkcionální a diferenciální rovnice v příkladech, jednoduché výpočty.Logaritmy: jednoduché příklady na logaritmy; čtení biologických textů, kde se logaritmy používají s důrazem porozumění.Invariance: čtení vybraných biologických textů s důrazem na použití invariancí.Funkce 1: funkce více proměnných na příkladech; jednoduché výpočty.Statistické metody: příklady na půměr, medián, modus, maximum likelihood a vícerozměrné statistické metody.Transformace: biologické příklady na transformace dat a grafůMatice: počítání s maticemi; determinant a charakteristické číslo (i.e. eigenvalue) matice; použití matic při řešení soustav lineárních rovnic.

Literatura

Caswell, H. 1989. Matrix Population Models. Sinauer Associates, Inc. Publisher Sunderland, Massachusetts.Jarník, V. 1984. Diferenciální počet (I) a (II). Academia, Praha.Katriňák, T. et. al. 1985. Algebra a teoretická aritmetika (1) a (2). ALFA, Bratislava.Kotvalt, V. 1997. Základy matematiky pro biologické obory. Skriptum UK, Praha.Rektorys, K. 1973. Přehled užité matematiky. SNTL, Praha.Smítalová, K. & Šujan, Š. 1989. Dynamické modely biologických společenstev. VEDA, Bratislava.Jarošík, V. 2005. Růst a regulace populace. Academia, Praha.

Garant

Mgr. Arnošt Leoš Šizling, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Alice Bílá, Ph.D.