Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie živočichů (MB162P07)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB162P07 - Ekologie živočichů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Živočichové vs. rostliny, houby a jednobuněční: co je živočich, centralizovaná organizace jako základní rys. Tělesná velikost jako nejpodstatnější vlastnost určující způsob života a ekologii druhu, výhody a nevýhody různé tělesné velikosti, konsekvence: vztah hmotnosti a intenzity metabolismu a souvisejících biologických rychlostí.2. Metabolismus a teplota, výhody a omezení studenokrevnosti a teplokrevnosti. Ekologická dominance a energetická bilance různých skupin živočichů v různých biomech, role klimatu, vegetace a fyziologické tolerance, role odlišných tělních plánů, jejich výhody a omezení v různých prostředích.3. Životní strategie a jejich evoluce I: morfologická, fyziologická a ekologická omezení velikosti vajíčka/mláděte a reprodukční trade-offs, výhody a nevýhody semelparního a iteroparního rozmnožování, vztah velikosti, mortality a rozložení celoživotních reprodukčních výdajů, načasování reprodukce, vznik rozmanitosti reprodukčních strategií.4. Životní strategie a jejich evoluce II: Hlavní osy variability life-histories, r-K kontinuum a slow-fast kontinuum. Stárnutí a jeho evoluční příčiny. Rodičovská péče, její evoluce, výhody a nevýhody, determinanty rodičovské investice. Determinace pohlaví a poměry pohlaví, manipulace poměrů pohlaví.5. Růst, jeho omezení a determinanty. Základy ekofyziologie živočichů: adaptace na extrémy, rozdíly mezi vodním a suchozemským prostředím, adaptace na proměnlivost prostředí, disperze a dormance.6. Potravní ekologie: herbivorie, predace a parazitismus, potravní strategie, potravní vztahy mezi organismy, predace a trofické kaskády.7. Ekologie živočišných společenstev: základní organizační síly, role mezidruhové konkurence, parazitismus a mutualismus, role živočichů v ekosystémech: klíčové druhy, rozšiřovači, opylovači, ekosystémoví inženýři.8. Početnost a hustota živočichů: proč jsou různé druhy různě početné, koreláty populačních velikostí, "evoluční úspěšnost", generalisti a specialisti, růst a regulace populací živočichů, vnitrodruhové interakce: teritorialita, agregace, socialita, kolonialita, Aleeho efekt.9. Šíření a ubývání: velikosti areálů a areálové změny, ekologické invaze u živočichů. Vymírání a náchylnost k vymření, současné změny v početnosti a diverzitě živočichů, introdukce a extinkce na ostrovech. 10. Dynamika biodiverzity živočichů: vznik druhů, speciace alopatrická a sympatrická, adaptivní radiace a ekomorfologická diversifikace. Diverzita různých skupin živočichů a její koreláty, role klíčových evolučních novinek. Budoucnost biodiverzity.

Literatura

Begon M., Harper J.L. and Townsend C.R.: Ecology. Third edition. Blackwell Science Ltd., Oxford 1995.Brown J. H.: Macroecology. University of Chicago Press, Chicago 1995Chris Lavers: Proč mají sloni velké uši. Argo a Dokořán, Praha 2004Schluter D.: The Ecology of Adaptive Radiation. Oxford University Press, Oxford 2000Stearns S.C.: The evolution of life histories. Oxford University Press, Oxford 1992Storch D., Mihulka S.: Úvod do současné ekologie. Portál, Praha 2000Zrzavý J., Storch D., Mihulka S.: Jak se dělá evoluce: od sobeckého genu k rozmanitosti života. Paseka, Praha 2004

Požadavky

Písemný test.

Garant

prof. David Storch, Ph.D.