Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět R pro život (MB162P13)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB162P13 - R pro život, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Teoretická část proběhne jako interaktivní přednáška (s počítači), při které budou představeny základy práce s daty, grafikou a programování v R (prostě takové ty základní, nestatistické kejkle). Tato část volně koresponduje s kapitolami 1-5 v Crawley (2007).2. Praktická část při které budou studenti pracovat na řešení konkrétního problému (např. naprogramovat celulární automat, modelovat fraktály, načíst rozměrnou databázi a vytáhnout z ní co potřebuji, implementovat nějaký ekologický model, vytvořit nějakou zajímavou grafiku). Tento problém si buď vyberou z námi nabízených témat, nebo přijdou s problémem vlastním. Praktická část bude rozložena do několika ?sessions", během kterých probereme, kam studenti pokročili od minula, a s čím mají případně problém. Témata teoretické části:1. Úvod do R. Nápověda a literatura. Prostředí R a specifické fígle; R-editor, editor Tinn-R se zvýrazněnou syntaxí; import a export dat z/do různých souborů. Základní syntaxe, operátory, znaménka, závorky.2. Základní struktury v R. Proměnné, vektory, matice, data frames, arrays, strings, characters vs. numbers. Indexování jako zcela zásadní věc.3. Stručný ?bestiář" některých zásadních funkcí. Generování náhodných čísel. Operace s vektory a maticemi (sample, order, sort, diff, max, min, unique, sums, which, ...). Operace s řetězci. Základní matematické operace.4. Paní skriptů a programování - velmi důležité, budeme se tomu snažit dost věnovat. Funkce, argumenty funkce. Control flow & smyčky (if, else, for, while, repeat). Funkce uvnitř funkcí.5. Dobré zvyklosti při programování.6. Vizualizace a grafika v R. Obecné zásady vizualizace dat. Plot, lines, points, abline, text, image, par atd. jako nástroje na vizualizaci prakticky čehokoliv. Lattice (Trellis) graphics. Propojení grafiky a programování - kreslení a animace v R.

Literatura

Crawley MJ (2007) The R book. John Wiley & Sons. (vyšlo i druhé vydání)Venables WN & Smith DM (2008) An introduction to R. R development core team.http://www.r-project.org

Požadavky

Zápočet je udělován na základě písemného testu.Zkouška je udělena za naprogramování funkčního programu, který student krátce představí.

Garant

Mgr. Martin Weiser, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Anna TószögyováMgr. Martin Weiser, Ph.D.