Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz praktické ochrany přírody (MB162T04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB162T04 - Kurz praktické ochrany přírody, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Hlavní etapy vývoje přírody v ČR.Současné změny ve středoevropské krajině.Vojenské prostory jako modelová krajina.Lesy - změny v rozloze, struktuře a kvalitě. Management lesních biotopů.Mokřadní biotopy - hlavní faktory ovlivňující jejich katastrofální úbytek a zhoršení kvality. Management vlhkých luk, revitalizace toků a malých vodních nádrží.Stepi a lesostepi - příčiny vymizení, úbytek diverzity, management.Nástroje praktické ochrany přírody - kosení luk, odstraňování náletu, vytváření světlých a strukturně bohatých lesů, pastva, vypalování, aktivní disturbanční management.Spontánní sukcese vs. revitalizace. Ekologická obnova.Monitoring a inventarizace.Finanční prostředky v ochraně přírody. Dotace a jak na ně.

Literatura

Konvička M., Beneš J., Fric Z. (2010): Ochrana denních motýlů v České republice. - PřF JU České Budějovice.Konvička M., Beneš J., Čížek. (2005): Ohrožený hmyz nelesních stanovišť: ochrana a management. - Sagittaria, Olomouc.Řehounek J., Řehounková K. & Prach K. (eds) (2010): Ekologická obnova území narušených těžbou nerostných surovin a průmyslovými deponiemi. - CallaZavadil V., Sádlo J., Vojar J. (eds) (2011): Biotopy našich obojživelníků a jejich management. - AOPK ČR.Machar I., Drobilová L. et al. (2012): Ochrana přírody a krajiny v České republice, vybrané aktuální problémy a možnosti jejich řešení 1 a 2, Univerzita Palackého v Olomouci.Tropek R. & Řehounek J. (eds.) (2012): Bezobratlí postindustriálních stanovišť: význam, ochrana a management. ENTÚ BC AV ČR & Calla, České Budějovice,

Garant

RNDr. Ondřej Sedláček, Ph.D.