Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociobiologie a behaviorální ekologie I (MB170P00A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB170P00A - Sociobiologie a behaviorální ekologie I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Pokročilá přednáška pro studenty zaměření ?ekologie a etologie" a doktorandy pracující v oboru behaviorálních věd navazující na bakalářské přednášky ?Etologie a sociobiologie" a ?Evoluční biologie". 1. Vymezení, historie a teorie oboruWilliams G.C. 1992: Natural selection: domains, levels, and challenges. Oxford: Oxford University Press, 208 pp. Kennedy J.S. 1992: The new anthropomorphism. Cambridge: Cambridge University Press, 194 pp.Dawkins R. (1982): The Extended Phenotype. Oxford-San Francisco, 307 pp. 2. Individuální, příbuzenské, skupinové a druhové rozpoznáváníAcomys cahirinus, Mus domesticus, Ambystoma tigrinum, 3. Vznik eusociality u blanokřídlýchFylogenese eusociality u blanokřídlých, Polistes, haplodiploidie, koeficienty příbuzenství a poměr pohlaví, alternativní teorie o vzniku eusociality, Formica truncorum. 4. Life history a eusocialita mravencůFylogeneze mravenců, druhy se zjednodušeným sociálním systémem, kasty, stěhovaví mravenci, Eciton, Dorylus. 5. Kooperace nepříbuzných jedinců u mravencůEvoluce inquilinismu a otrokářství, Formica sanguinea, Polyergus rufescens, Epimyrma, aj. pleometrosa. Azteca. 6. Socialita a eusocialita u termitů Single-site nesters, central-site nesters, life-history, ontogeneze kast, reproductive skew. 7. Euocialita u ostatního hmyzu, behaviorální ekologie švábůPřehled sociálního a eusociálního hmyzu, Cryptocercus. 9. Eusocialita u savcůBathyergidae: Heterocephalus glaber, Cryptomys, Fucomys; Helogale parvula, Microtus pinetorum. 10. Hnízdní parasitismus I.Evoluce hnízdního parasitismu, Crotophaga sulcirostris, Struthio; Vnitroduhový parasitismus. Obligatorní mezidruhový parasitismus: Cuculus canorus, Clamator glandarius. Mafia hypothesis. 11. Hnízdní parasitismus II.Molothridae, Indicatoridae, Vidua; Fylogenetický pattern. 12. Komunikace, falšovatelnost, konflikt 13. Teritorialita a její důsledky 14. Strategie sběru a zpracování potravyOptimal foraging, využití času a energie, etogram, důsledky pro sociální chování. 15. Specialisace na nespecialisaciKonservativita versus explorační chování, personalita, vlastnosti migrantů, hra a neotenie, nespecialisovanost a evoluce, tradice a zvyky u zvířat. Velkoměsta jako ostrovy, synanthropie a domestikace, koevoluce člověka a zvířat.Cvičení je zaměřeno na sledování videozáznamů chování popřípadě filmových dokumentů o chování zvířat s následným komentářem vyučujícího a diskusi o interpretaci pozorovaného chování. Pozornost je věnována druhům probíraným na přednáškách či jinak významným z hlediska sociobiologie či behaviorální ekologie.

Literatura

Krebs J.R. & Davies N.B., 1993: An introduction to behavioural ecology. Third edition. Oxford: Blackwell Scientific Publications, 420 pp.Krebs J.R. & Davies N.B. (eds), 1997: Behavioural ecology. Fourth edition. Blackwell Sciencee Ltd., 456 pp.Wilson E.O. 1975: Sociobiology - The New Synthesis, Cambridge: Harvard University Press, 900 pp.Trivers R. 1985: Social evolution. Menlo Park: Benjamin Cummings, 462 pp.Estes R.D. 1992: The behavior guide to African mammals.Berkley: University of California Press, 611 pp.

Požadavky

Zápočet se uděluje za samostatné vystoupení studenta, který vyučujícímu a lépe i ostatním studentům představí výsledky vlastního studia vědecké literatury na zadané téma, nejlépe doplněné představením vlastní analýzou videozáznamu příslušného chování.

Garant

doc. RNDr. Daniel Frynta, Ph.D.