Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociobiologie a behaviorální ekologie I (MB170P0A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB170P0A - Sociobiologie a behaviorální ekologie I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Pokročilá přednáška pro studenty zaměření "ekologie a etologie" a doktorandy pracující v oboru behaviorálních věd navazující na bakalářské přednášky ?Etologie a sociobiologie" a ?Evoluční biologie".1. Vymezení, historie a teorie oboru Williams G.C. 1992: Natural selection: domains, levels, and challenges. Oxford: Oxford University Press, 208 pp. Kennedy J.S. 1992: The new anthropomorphism. Cambridge: Cambridge University Press, 194 pp.Dawkins R. (1982): The Extended Phenotype. Oxford-San Francisco, 307 pp.2. Individuální, příbuzenské, skupinové a druhové rozpoznávání Acomys cahirinus, Mus domesticus, Ambystoma tigrinum,3. Vznik eusociality u blanokřídlých Fylogenese eusociality u blanokřídlých, Polistes, haplodiploidie, koeficienty příbuzenství a poměr pohlaví, alternativní teorie o vzniku eusociality, Formica truncorum.4. Life history a eusocialita mravenců Fylogeneze mravenců, druhy se zjednodušeným sociálním systémem, kasty, stěhovaví mravenci, Eciton, Dorylus.5. Kooperace nepříbuzných jedinců u mravenců Evoluce inquilinismu a otrokářství, Formica sanguinea, Polyergus rufescens, Epimyrma, aj. pleometrosa. Azteca.6. Socialita a eusocialita u termitů Single-site nesters, central-site nesters, life-history, ontogeneze kast, reproductive skew.7. Euocialita u ostatního hmyzu, behaviorální ekologie švábů Přehled sociálního a eusociálního hmyzu, Cryptocercus.9. Eusocialita u savců Bathyergidae: Heterocephalus glaber, Cryptomys, Fucomys; Helogale parvula, Microtus pinetorum.10. Hnízdní parasitismus I. Evoluce hnízdního parasitismu, Crotophaga sulcirostris, Struthio; Vnitroduhový parasitismus. Obligatorní mezidruhový parasitismus: Cuculus canorus, Clamator glandarius. Mafia hypothesis.11. Hnízdní parasitismus II. Molothridae, Indicatoridae, Vidua; Fylogenetický pattern.12. Komunikace, falšovatelnost, konflikt 13. Teritorialita a její důsledky 14. Strategie sběru a zpracování potravy Optimal foraging, využití času a energie, etogram, důsledky pro sociální chování.15. Specialisace na nespecialisaci Konservativita versus explorační chování, personalita, vlastnosti migrantů, hra a neotenie, nespecialisovanost a evoluce, tradice a zvyky u zvířat. Velkoměsta jako ostrovy, synanthropie a domestikace, koevoluce člověka a zvířat.Cvičení je zaměřeno na sledování videozáznamů chování popřípadě filmových dokumentů o chování zvířat s následným komentářem vyučujícího a diskusi o interpretaci pozorovaného chování. Pozornost je věnována druhům probíraným na přednáškách či jinak významným z hlediska sociobiologie či behaviorální ekologie.

Literatura

Krebs J.R. & Davies N.B., 1993: An introduction to behavioural ecology. Third edition. Oxford: Blackwell Scientific Publications, 420 pp.Krebs J.R. & Davies N.B. (eds), 1997: Behavioural ecology. Fourth edition. Blackwell Sciencee Ltd., 456 pp.Wilson E.O. 1975: Sociobiology - The New Synthesis, Cambridge: Harvard University Press, 900 pp.Trivers R. 1985: Social evolution. Menlo Park: Benjamin Cummings, 462 pp.Estes R.D. 1992: The behavior guide to African mammals.Berkley: University of California Press, 611 pp.

Požadavky

Zápočet se uděluje za samostatné vystoupení studenta, který vyučujícímu a lépe i ostatním studentům představí výsledky vlastního studia vědecké literatury na zadané téma, nejlépe doplněné představením vlastní analýzou videozáznamu příslušného chování.

Garant

doc. RNDr. Daniel Frynta, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Daniel Frynta, Ph.D.