Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Půdní Nematoda a Annelida (MB170P41)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB170P41 - Půdní Nematoda a Annelida, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

I. Půdní hlístice (Nematoda)1. Anatomie a morfologie hlístic1.1. Tělo hlístice, morfologie tělního povrchu1.2. Orgánové soustavy hlístic1.3. Anteriorní část těla, typy ústních dutin a hltanů a jejich vztah k potravní specializaci druhů2. Biologie hlístic2.1. Způsoby rozmnožování, délka vývojového cyklu a života2.2. Potrava2.3. Parametry metabolismu3. Ekologie hlístic3.1. Ekologické (trofické) skupiny hlístic a jejich vztah k morfologii a anatomii hlístic3.2. Obsazování různých typů ekosystému a biotopů skupinami druhů hlístic3.3. Abundance, biomasa, sezónní a vertikální distribuce 3.4. Interakce s ostatními skupinami půdních živočichů3.4. Vliv hlístic na procesy v půdě3.5. Fytoparazitické hlístice4. Taxonomie hlístic4.1. Systémy používané pro klasifikaci hlístic4.2. Hlavní taxonomické skupiny volně žijících hlístic v České republice4.3. Znaky používané při determinaci hlístic5. Praktické ukázky materiálu různých taxonomických skupin hlístic v trvalých preparátech6. Metodika studia volně žijících hlistic6.1. Získání studijního materiálu hlístic z různých substrátů, výhody a nevýhody různých metodických postupů6.2. Fixace hlístic, příprava dočasných a trvalých preparátů, uchování studijního materiálu6.3. Taxonomická a ekologická literatura, zdroje informace o hlísticích, současný stav poznání problematikyII. Půdní kroužkovci (Annelida)1. Přehled a charakteristika hlavních skupin půdních kroužkovců (Opisthopora, Enchytraeidae, Hirudinea, Tubificidae, "Polychaeta" včetně Aelosomatidae)2. Morfologie a anatomie s důrazem na determinačně využitelné znaky1.1. Stavba těla a orgánové soustavy žížal (Lumbricidae a odlišnosti zástupců dalších čeledí)1.2. Stavba těla a orgánové soustavy roupic (Enchytraeidae)3. Biologie žížal a roupic2.1. Rozmnožování, vývojové cykly2.2. Potravní biologie2.3. Metabolismus3. Ekologie žížal a roupic3.1. Fyziologické a ekologické adaptace k životu v půdě 3.2. Ekologické skupiny3.3. Populace a společenstva3.4. Interakce s jinými půdními živočichy a s půdními mikroorganismy 3.4. Role v půdotvorných procesech3.5. Parazité a predátoři 4. Taxonomie a faunistika žížal a roupic4.1. Systémy používané pro klasifikaci žížal a roupic4.2. Přehled půdních kroužkovců žijících v České republice5. Praktická ukázka zástupců různých skupin půdních kroužkovců6. Metody sběru a extrakce půdních kroužkovců7. Přehled doporučené literatury a dalších informačních zdrojů o půdních kroužkovcích

Literatura

Pižl, V., 2002. Žížaly České republiky (Earthworms of the Czech Republic). Sborník přírodovědného klubu v Uherském Hradišti, Supplementum 9, 154 pp.Edwards, C.A., Bohlen, P.J., 1996: Biology and ecology of earthworms. Third edition. Chapman and Hall, London, 426 pp.Jänsch, S., Römbke, J., 2003. Ecological characterisation of selected enchytraeid species (Enchytraeidae, Oligochaeta) - A literature research. Newsletter on Enchytraeidae, 8: 57-68.Brzeski, M. W., 1998. Nematodes of Tylenchina in Poland and temperate Europe. Muzeum i Instytut Zoologii PAN, Warszawa, 397 pp.Andrássy, I., 2005. Free-living nematodes of Hungary (Nematoda errantia), Volume I. Pedozoologica Hungarica No. 3, Hungarian Natural History Museum and Systematic Zoology Research Group of the Hungarian Academy of Sciences, Budapest, 655 pp.Andrássy, I., 2007. Free-living nematodes of Hungary (Nematoda errantia), Volume II. Pedozoologica Hungarica No. 4, Hungarian Natural History Museum and Systematic Zoology Research Group of the Hungarian Academy of Sciences, Budapest, 496 pp.Andrássy, I., 2009. Free-living nematodes of Hungary (Nematoda errantia), Volume III. Pedozoologica Hungarica No. 5, Hungarian Natural History Museum and Systematic Zoology Research Group of the Hungarian Academy of Sciences, Budapest, 608 pp.

Požadavky

Ústní zkouška. Předpokládá se základní orientace v morfologii, biologii, ekologii a taxonomii bezobratlých živočichů, zejména půdních hlístic a kroužkovců.

Garant

doc. RNDr. Václav Pižl, CSc.