Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie živočichů (MB170P46)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB170P46 - Morfologie živočichů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1: Úvod, historie, význam a rozčlenění oboru. Orientace na těle živočicha, připomínky kontextu systému, fylogeneze, evoluce, forma & funkce. Živočichové (Animalia).2: Vývojová morfologie: důležitost ontogenetických znaků pro pochopení morfologie; embryonální původ orgánových soustav, morfologie larev. Evoluční morfologie: tělní plány, Hox geny, kambrická exploze.3: Pokryv těla, integument, povrchy.4: Mechanizmy pohybu I: Měňavkovitý pohyb, brvy, bičíky, kost, sval.5: Mechanizmy pohybu II: Kostra a svaly hlavy.6: Mechanizmy pohybu III: Axiální skelet a svalstvo, kostra a svaly končetin.7: Integrace I.: Smyslové orgány.8: Integrace II: Nervová soustava.9: Integrace III: Humorální regulace, žlázy s vnitřní sekrecí.10: Metabolismus I: Příjem potravy, trávící soustava.11: Metabolismus II: Dýchání, dýchací orgány, oběhová soustava.12: Osmoregulace, vylučování & reprodukce.

Literatura

Vynikající česká klasika, žel jen na obratlovce: Gaisler, Zima: Zoologie obratlovců. Academia, 2007. Asi nejlepší "vertebratologie": Liem, Bemis, Walker, Grande: Functional Anatomy of the Vertebrates, an evolutionary perspective. Kterékoliv vydání. Také pěkná a prudce doporučitelná:Kardong: Vertebrates. Comparative anatomy, function, evolution. Kterékoliv vydání. Nejlepší "invertebratologie":Ruppert, Fox, Barnes: Invertebrate zoology. Kterékoliv vydání.Také pěkná a prudce doporučitelná:Brusca a Brusca: Invertebrates. Kterékoliv vydání. Obecně zajímavé a prudce doporučitelné:Zrzavý J.: Fylogeneze živočišné říše.

Požadavky

Ke zkoušce jsou vyžadovány znalosti, pojmy a jejich vztahy, dohledatelné v doporučené literatuře, a to v rozsahu přednášené látky. Automaticky se předpokládají znalosti středoškolské.Zkouší se obecným testem: nerozhodné případy a zájemce o stupeň výborně povětšinou ještě zkoušíme ústně.

Garant

Mgr. Robert Černý, Ph.D.