Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etologické metody II (MB170P60B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB170P60B - Etologické metody II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Praktické cvičení sestávající z několika úloh zaměřených na jednotlivé metody záznamu chování, různé experimentální uspořádání, živočišné druhy a specializované vybavení a software (Observer, Activities). (1) Analýza hlasů s použitím programů BatSound a Avisoft;(2) Analýza hierarchie v zimním hejnku sýkor, různé metody stanovení hierarchie;(3) Výběr partnera u zebřičky pestré v dvojvýběrovém testu;(4) Explorace u myší a u ptáků;(5) Agonistické chování a výběr samce u Betta splendens;(6) Prostorová orientace u potkanů;(7) Interakce ve skupině cichlid;(8) Agonistické chování myší domácích;(9) Rozpoznávání jedinců z vlastní a cizí kolonie a agonistické chování u termitů;(10) Potravní neofobie u sýkor koňader;(11) Epigamní, agonistické a antipredační chování u gekonů;(12) Preference samce u samic Poecilia reticulata;(13) Reakce sýkor koňader na aposematicky zbarvenou kořist;(14) Antipredační chování ptáků v experimentech a atrapami predátorů;(15) Lag-sekvenční analýza chování.

Literatura

Lehner P. N. 1996: Handbook of ethological methods. Cambridge University Press. Cambridge.Haccou P. & Meelis E. 1992: Statistical Analysis of Behavioural Data. OxfordUniversity Press. Oxford.Martin P. & Bateson P. 2005: Measuring begaviour. An Introductory guide. Cambridge University Press. Cambridge.Ploger B. J. & Yasukawa K. 2003: Exploring animal behavioor in laboratory and field. Academic Press. San Diego.

Požadavky

Zápočet je udělován za aktivní účast na všech vyučovaných úlohách a vypracování příslušných protokolů a statistickém (či interpretačním) vyhodnocení vyučovaných úloh.

Garant

doc. RNDr. František Sedláček, CSc.