Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do entomologie (MB170P79)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB170P79 - Úvod do entomologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod, proč studovat hmyz, stručná historie oboru, význam evolučně nejúspěšnější skupiny živočichů, příbuzenské vztahy v rámci členovců (JP)2. Stručná morfologie, ontogeneze, vyšší fylogeneze na příkladu nejdůležitějších "novinek" v evoluci (JP)3. Exopterygota - představení a charakteristika hlavních skupin, jejich příbuzenské vztahy, fylogeneze, důležité synapomorfie a autapomorfie (JV)4. Endopterygota - představení a charakteristika hlavních skupin, jejich příbuzenské vztahy, fylogeneze, důležité synapomorfie a autapomorfie (DK)5. Paleoentomologie - fosilní doklady hmyzu, jejich zachování a význam z hlediska fylogeneze (JP)6. Fyziologie hmyzu - dýchací, trávící a vylučovací soustava - základní funkce, svaly, kutikula a svlékání, endokrinní a exokrinní soustavy (DK)7. Autekologie hmyzu - abiotické faktory (např. limitující faktory, adaptace na suchozemské a vodní prostředí, adaptace na extrémní podmínky, a další okruhy) (JV)8. Autekologie hmyzu - biotické faktory (např. interakce hmyzu - kompetice, predace, mutualismus, komunikace u hmyzu) (JV+ JP)9. Aplikovaná entomologie - lékařská, lesnická a zemědělská entomologie, biologická kontrola škůdců, hmyz užitečný a užitkový (DK)10. Biodiversita - např. ochrana druhů ve volné přírodě, invazní druhy, genetické banky, ekosystémový přístup k ochraně, identifikace a monitorování biodiversity, strategie výzkumu, mezinárodní konvence, červené seznamy (JV)11. Molekulární interakce mezi hmyzem a přenášenými patogeny, imunita hmyzu, úvod do metod molekulární entomologie, hmyz jako modelový organismus (Drosophila, Anopheles, Tribolium atd.), transgenní druhy hmyzu. (JVo)Praktikum: Demonstrace a identifikace různých skupin hmyzu se zaměřením na jejich morfologii a specifické přizpůsobení k různým typům prostředí ve kterých hmyz žije. Druhá část praktik - tradiční a moderní metody sběru hmyzu, přípravy materiálu ke studiu, různé možné metodické přístupy k vlastnímu studiu hmyzu. [Přístrojové vybavení pro praktikum bylo zakoupeno z grantu FRVŠ]

Literatura

Daly, H.V., et al. 1998. Introduction to Insect Biology and Diversity. Oxford New York, Oxford University Press, 680 pp.Grimaldi, D.A. & Engel, M.S. 2005. Evolution of the insects. Cambridge University Press, 755 pp.Gullan, P.J. & Cranston, P.S. 2005. The Insects: An Outline of Entomology. Blackwell Publishing, Oxford, UK 2005, 505 pp.Tree of Life Web Project. 2002. Insecta. Insects. Internet Websites. http://tolweb.org/Insecta/8205/2002.01.01 in The Tree of Life Web Project, http://tolweb.org/

Požadavky

Zápočet z praktika na základě dostatečně prezence a aktivního přístupu.Zkouška probíhá formou písemného testu (z každé přednášky po jedné otázce, tzn. celkem 11 otázek).Materiály: viz. doporučená literatura, prezentace z přednášek na webu katedry zoologie.

Garant

RNDr. Jakub Prokop, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Janšta, Ph.D.RNDr. Jakub Prokop, Ph.D.Mgr. Jakub Straka, Ph.D.Mgr. Petr Šípek, Ph.D.doc. RNDr. Jitka Vilímová, CSc.doc. RNDr. Jan Votýpka, Ph.D.