Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z evoluční biologie pro učitele (MB180C42)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB180C42 - Cvičení z evoluční biologie pro učitele, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Sylabus: 7.10. Fosilie v průběhu věků (interpretační hra, role playing)14.10. Co to je evoluce (rozbor evolučních schémat, kritický rozbor textu)21.10. Biodiverzita a vymírání; definice druhu (kritický rozbor mediálního sdělení)4.11. Evoluční mechanismy (ukázka hříček na praktika)11.11. Charles Darwin (miskoncepty, kritický rozbor textu)18.11. Evoluce člověka (desková hra)25.11. Předkové a předchůdci člověka (metoda INSERT)2.12. Teorie her a evoluce (simulační hra)9.12. Nové proudy v evoluční biologii (skládankové učení)16.12. Evoluce a Stvoření (práce s textem)

Literatura

Doporučená literatura: DAWKINS, Richard 2009: The Greatest Show on the Earth. The Evidence for Evolution. New York: Free Press. Česky: Největší show pod sluncem. Důkazy evoluce. Praha: Argo/Dokořán (přel. Josef Lhotský a Roman Šolc, 2011). FLEGR, Jaroslav 2005: Evoluční biologie. Praha: Academia. FLEGR, Jaroslav 2006: Zamrzlá evoluce aneb je to jinak, pane Darwine. Praha: Academia. MARGULIS, Lynn 1999: Symbiotic Planet: A New Look at Evolution. New York: Basic Books. Česky: Symbiotická planeta. Nový pohled na evoluci. Praha: Academia (přel. Zdeněk Urban, 2004). MARKOŠ, Anton; HAJNAL, László 2007: Staré pověsti (po)zemské aneb malá historie planety a života. Červený Kostelec: Pavel Mervart. MAYR, Ernst 2001: What Evolution is. New York: Basic Book. Česky: Co je evoluce, aktuální pohled na evoluční biologii. Praha: Academia (přel. Zdeněk Urban, 2009). VÁCHA, Marek Orko 2005: Návrat ke stromu života. Brno: Cesta. ZRZAVÝ, Jan; STORCH, David; MIHULKA, Jan 2004: Jak se dělá evoluce. Praha: Paseka.

Požadavky

aktivní účast na cvičení (max. jedna absence)  v případě více absencí (max. tři) nutno pro získání zápočtu vypracovat po dohodě s vyučující např.:1. Kritický rozbor novinového článku: Student si zvolí libovolný novinový nebo internetový článek, určený široké veřejnosti, popularizující nějaký nový vědecký poznatek z evoluční biologie (nedoporučuji vybírat si článek z webu PřF UK, jiných VŠ pracovišť, Vesmíru atp. - to by poněkud ztrácelo smysl, vhodné jsou naopak vědecké/popularizační texty z novin a podobných plátků). K článku si student dohledá původní odborný článek z impaktovaného časopisu (zpravidla je třeba jít přes několik médií) a stručně shrne (max. na A4), k jakému významového posunu ve sdělení původního a odvozeného článku došlo (doporučuji se zaměřit na hlavní, klíčové sdělení obou článků a dále např. na porovnání názvů článků atp.). Práci (tj. původní i odvozený článek v plném znění, případně další mezi-články + kritické zhodnocení na A4) je nutno odevzdat elektronicky NEJPOZDĚJI TÝDEN PŘED vypsaným termínem zápočtu.2. Zpracování didaktické aktivity s evoluční tematikou do hodiny biologie na vyšším gymnáziu se všemi náležitostmi (cílová skupina, cíl aktivity, pomůcky, metodické poznámky pro učitele, ...), možné je i přeložit nějakou zajímavou evoluční aktivitu z jiného jazykového prostředí a upravit ji pro české podmínky. Nutno odevzdat elektronicky NEJPOZDĚJI TÝDEN PŘED vypsaným termínem zápočtu.3. Rešerše na aktuální odborné evoluční téma - z min. tří zahraničních odborných článků (z impaktovaných časopisů) na 1-2 A4. Vlastní rešerši + všechny články v plném znění nutno odevzdat elektronicky NEJPOZDĚJI TÝDEN PŘED vypsaným termínem zápočtu.(čím více absencí, tím pochopitelně více práce)

Garant

Mgr. Radka Dvořáková

Vyučující

Mgr. Radka Dvořáková