Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biotechnologie (MB180P19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MB180P19 - Biotechnologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

ÚvodBiotechnologie z obecného hlediska. historie, současnost a trendy využívání biotechnologií pro různé obory. Děje v živých organizmech a možnosti jejich řízení s využitím biochemických a biotechnických prostředků, Rostlinné biotechnologieRegenerační mechanizmy u rostlin , principy vegetativního rozmnožování, regulační faktory hormonální a non-hormonální, explantátové množení rostlin a jeho využití v zemědělské a v lesnické praxiTransgenní rostlinyGenové manipulace - historie a současnost. Technologie přípravy geneticky modifikovaných (rostlinných organizmů) (GMO), jejich experimentální a aplikační využití. Přínosy v zemědělské, lesnické a průmyslové praxi. Objektivní zhodnocení zdravotních a ekologických rizik GMO.Biotechnologie v integrované ochraně rostlinIntegrovaná ochrana rostlin vůči patogenům bakteriálního, houbového i živočišného původu. Biologické přípravky- specifika jejich využití, příklady jejich využití v zemědělství a v lesnictví. Seznam povolených přípravků v zemědělství a v lesnictví.( Dr.M.Švecová, CSc., Doc.ing.D.Veselý, DrSc.)Biotechnologie v reprodukci živočichůVyužití hormonů v reprodukci hospodářských zvířat, oplození in vitro, kultivace embryí a manipulace s nimi ( klonování). Xenotrensplantace. Využití biotechnologií při záchraně ohrožených druhů živočichů. Doc.Ing.J.Petr, CSc.Potravinářské biotechnologieSpecifika potravinářských surovin a výrobků. Klasické potravinářské biotechnologie ( zpracování mléka, masa, výroba chleba a pečiva). Fermentované produkty ( alkoholické nápoje a potravinářské přísady). Biotechnologie a životní prostředíAlternativní zdroje energie (bioplyn).

Požadavky

písemný test

Garant

doc. RNDr. PaedDr. Milada Švecová, CSc.

Vyučující

RNDr. Lukáš Fischer, Ph.D.doc. RNDr. PaedDr. Milada Švecová, CSc.