Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urbanizace (MBCPLUS011)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MBCPLUS011 - Urbanizace, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je představit proces urbanizace, který zásadním způsobem mění planetu a krajinu, naučit studenty porozumět jeho příčinám v lokálním a globálním měřítku a kriticky vyhodnotit jeho negativní důsledky pro krajinu a společnost.

Sylabus

Kurz proběhne v 7 blocích ve formátu 2 výukové hodiny, přestávka, 2 výukové hodiny 8.3. Urbanizace: člověk mění krajinu a planetu / Osídlení: složka, která hýbá světem15.3. Koncentrace: krajiny lidí / Sítě: pavučina obepínající svět22.3. Podmíněnosti a příčiny: od místních komunit ke globální společnosti / Důsledky pro krajinu a společnost: přisvojování si každého coulu země 5.4. Ráj a pozlátko suburbanizace: exkurze 26.4. Urbanizace za socialismu: iracionální glajchšaltizace / Kouzlo a brutalita postsocialistické urbanizace 3.5. Úpadek a regenerace vnitřního města: exkurze10.5. Prezentace a diskuse esejí

Literatura

Literatura je uvedena v sylabu u jednotlivých temat. Literatura a podklady jsou dostupné v SIS a Moodle UK.

Požadavky

Kurz je zakončen zápočtem a zkouškou. Zápočet bude udělen za odevzdané písemné přípravy ke každému ze čtyř tematických bloků o rozsahu 500 slov na jedno téma. Přípravy se odevzdávají elektronicky před hodinou a slouží jako podklad pro diskuse v hodinách. Zkouška je udělena za esej písemně vypracovanou na zadané téma (rozsah 1500-2000 slov) a její prezentaci a diskusi. Téma bude zadáno 14 dní před prezentací a diskusí. Práce bude odevzdána elektronicky nejpozději o půlnoci před závěrečným seminářem. Hodnotí se originalita, argumentace, reflexe znalostí získaných v kurzu, formální zpracování, prezentace, diskuse. Výsledná známka bude zohledňovat kvalitu zpracování písemných příprav na diskusní témata v průběhu kurzu (30%), esej (50%) a prezentaci a diskusi (20%).

Garant

prof. RNDr. Luděk Sýkora, Ph.D.