Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika na počítačích pro přírodovědce (MBCPLUS016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MBCPLUS016 - Matematika na počítačích pro přírodovědce, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je ukázat matematiku v praxi. Jak jinak než na počítačích se to dnes nedělá. Po absolvování by student měl porozumět základním metodám numerické matematiky a jejich aplikacím v přírodovědě.

Sylabus

Úvod.Co je numerická matematika.Numerická matematika na počítačích.Chyby numerických výpočtů. Řešení rovnic typu f(x)=0.Metoda půlení intervalu.Iterační metody.Metoda regula falsi.Newtonova metoda.Příklad: výpočet hodoty pH slabé dvojsytné kyseliny. Řešení soustav lineárních algebraických rovnic.Finitní (eliminační) metody.Iterační metody. Numerické integrování.Metoda obdélníková.Metoda lichoběžníková.Metoda Simpsonova.Metody typu Monte Carlo. Numerické derivování.Vzorce pro numerické derivování.Příklad: ekvivalenční bod titrace. Soustavy nelineárních rovnic.Newtonova metoda řešení.Příklad: Výpočet van der Waalsových konstant pro ethan. Interpolace funkcíInterpolace polynomem.Interpolace kubickým splajnem. Běžné optimalizační metody.Rozdělení optimalizačních metod.Hlednání minima kvadratickou interpolací.Simplexová metoda.Metoda největšího spádu.Lineární a nelineární netoda nejmenších čtverců.Příklady: Vyhodnocování experimentálních dat regresními metodami. Numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic.Eulerova metoda a její modifikace.Rungova-Kuttova metoda.Příklady: Reakční kinetika v chemii.

Garant

RNDr. Jiří Makovička, CSc.