Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé praktikum z analytické chemie (MC230C04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC230C04 - Pokročilé praktikum z analytické chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Praktikum probíhá 3x v týdnu prakticky po celý zimní semestr. Prováděny jsou následující povinné úlohy: 1. Polarografie: studium vlivu kyslíku, konstrukce kalibrační přímky,metoda standardního přídavku, logaritmická analýza polarografické křivky, charakterizace studovaných analytů. 2. Konduktometrie: konduktometrická titrace různě silných kyselin, statistické zhodnocení výsledků, diskuze tvaru titračních křivek. 3. Automatická potenciometrická titrace: optimalizace podmínek pro odměrné stanovení dvojmocného manganu manganistanem v přítomnosti difosforečnanu. 4.Spektrofotometrie: určení disociační konstanty barevného indikátoru. 5. Plamenová fotometrie: optimalizace podmínek pro stanovení sodíku a vápníku. 6. Atomová absorpční spektrofotometrie: stanovení zinku ve vodovodní vodě. 7. Průtoková injekční analýza: vliv základních parametrů na disperzi vzorku. 8. Plynová chromatografie: kvalitativní a kvantitativní analýza směsi uhlovodíků. 9. Kapalinová chromatografie : analýza směsi azobarviv. 10. Kapilární elektroforéza: kvalitativní a kvantitativní analýza směsi aromatických nitrosloučenin. Návody k 5 nepovinným úlohám jsou ve volně přístupné složce počítače Barek ve skupině Analytika na Intranetu UK PřF. Součástí praktika je průběžná kontrola znalostí potřebných k provedení jednotlivých úloh, klasifikace protokolů, průběžné hodnocení práce v laboratoří a závěrečná zkouška, v jejímž výsledku bude zohledněna i výše uvedená průběžná kontrola.

Literatura

1. Beran P., Opekar F., Štulík K.: Instrumentální analytické metody. SPN Praha 1997. 2. Barek J., Rychlovsklý P. Zima J., Sobotníková J.: Vytištěné návody k pokročilému praktiku Návody k vybraným úlohám lze stáhnou zde v SIS nebo v Moodle.

Požadavky

Pokročilé praktikum je zakončeno zkouškou. Zkouška je udělena po úspěšném absolvování všech předepsaných úloh a po odevzdání protokolů. Výsledná známka ze zkoušky je určena na základě klasifikace ústního zkoušení z jednotlivých úloh a na základě klasifikace odevzdaných protokolů.

Garant

RNDr. Jana Sobotníková, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Jiří Barek, CSc.RNDr. Hana Dejmková, Ph.D.RNDr. Jan Fischer, Ph.D.RNDr. Jakub Hraníček, Ph.D.doc. RNDr. Petr Rychlovský, CSc.RNDr. Jana Sobotníková, Ph.D.prof. RNDr. Jiří Zima, CSc.