Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Separační metody (MC230P05N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC230P05N - Separační metody, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Přehled moderních analytických separačních metod. 2. Obecná teorie separace založená na konceptu diferenční migrace analytů. 3. Souhrn fyzikálně chemických principů, na nichž jsou separační metody založeny a interakcí, které se při separaci uplatňují, tj. transportní jevy (difuze, konvekce), rozpustnost (srážení, spolusrážení, rozpouštění, extrakce z kapaliny do kapaliny), adsorpce, iontová výměna, vylučovací efekt, biologické rozpoznávání. 4. Jednostupňové metody separace - srážení a spolusrážení, elektrodeposice, extrakce z kapaliny do kapaliny. 5. Teorie chromatografie a elektromigrace. 6. Chromatografické techniky planární a kolonové. 7. Papírová chromatografie (princip, stacionární a mobilní fáze, detekční techniky, aplikace). Tenkovrstvá chromatografie (TLC a HPTLC) (principy, výběr mobilní a stacionární fáze, detekce a aplikace). 8. Kolonové chromatografické techniky: 9. Plynová chromatografie - teorie rozpouštění plynů v kapalinách, volba stacionární fáze, instrumentace pro GC (dávkovače, kolony náplňové a kapilární, detektory (TCD, FID, ECD, MS a další, programování teploty kolony), derivatizace, pyrolyzní GC, aplikace. 10. Kapalinová chromatografie (HPLC) - adsorpční, chromatografie na chemicky vázaných fázích, iontově výměnná, vylučovací a bioafinitní (principy, volba stacionární a mobilní fáze, aplikace). Instrumentace pro HPLC (čerpadla, dávkovače, kolony, detektory, programování složení mobilní fáze). Derivatizace, aplikace. 11. Superkritická fluidní chromatografie (teorie, volba stacionární a mobilní fáze, instrumentace, aplikace). 12. Přehled elektromigračních metod. Elektroforetická migrace a pohyblivost. Elektroosmotický tok a pohyblivost. Elektrická dvojvrstva a zeta potenciál. Rychlostní a teplotní profil. Přístroj pro kapilární zónovou elektroforézu (CZE). Separační mechanismus v CZE. Elektroferogram. Počítání pohyblivostí. Slabé elektrolyty. Dávkování vzorku. Detekce. Analytická informace z elektroferogramu. Aplikace v CZE.

Literatura

Mateiály k přednáškám lze stáhnout zde v SIS nebo v Moodle. 1. http://www.natur.cuni.cz/~pcoufal, http://www.natur.cuni.cz/~suchan 2. Analytické separační metody, K. Štulík a kol., Karolinum, Praha, 2005. 3. Teoretické základy a separační principy kapilárních elekromigračních metod, V. Kašička, Chemické listy, 91 (1997) 320-329. 4. Analytická chemie, Z. Holzbecher, J. Churáček a kol., SNTL, Praha, 1987. 5. Instrumentální analýza, F. Čůta, M. Popl a kol., SNTL, Praha, 1986. 6. Plynová chromatografie I, II, III, E. Smolková, V. Pacáková, L. Feltl, K. Štulík, skripta PřF UK, Praha, 1976. 7. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie, V. Pacáková, K. Štulík, skripta PřF UK, Praha, 1986. 8. Chromatography today, C.F. Poole, S.K. Poole, Elsevier, Amsterdam, 1991.

Požadavky

Řádně odevzdaná zadaná semestrální práce je nezbytnou podmínkou pro zapsání se ke zkoušce. Zkouška ze separačních metod je písemná. Požadavky ke zkoušce jsou dány rozsahem přednášky. Pro úspěšné absolvování zkoušky je požadována minimálně 68% úspěšnost.

Garant

RNDr. Jana Sobotníková, Ph.D.