Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemometrie (MC230P09)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC230P09 - Chemometrie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cyklus přednášek pokrývá základní chemometrické pojmy a operace, problematiku chemických analýz a jejich chyb, a to jak u klasických analytických metod, tak i moderních instrumenmtálních metod. Dále je věnována pozornost rozdělení chyb, zákonu šíření chyb, základům teorie pravděpodobnosti, základním rozdělením spojitých i nespojitých dat, jednosměrným a dvousměrným testům hypotéz, neparamatrickým a parametrickým testům. U instrumentálních metod je věnována pozornost konstrukci kalibračních modelů, způsobům určování mezí detekce a mezí stanovitelnosti instrumentálních metod, korelacím mezi různými proměnnými. Dále je věnována pozornost využití chemometrie při kontrole kvality analytického postupu a vzorkování. Přednáška obsahuje i úvod do řešení multivariantních statistických problémů. Součástí přednášky je i praktické řešení chemometrických problémů pomocí statistického programu ADSTAT.

Literatura

1.Eckschlager K., Zima J., Císařová I.: Chemometrie, PřF UK Praha 1994. 2. Miller J.C., Miller J.N.: Statistics for Analytical Chemistry, Ellis Horwood, New York 1993. 3. Meloun M., Militký J: Statistické zpracování experimentálních dat, PLUS, Praha 1994. 4. Vláčil F. a kol.: Příklady z chemické a instrumentální analýzy, kap. 26, str. 365, Informatorium, Praha 1994. 5. Funk W., Dammann V., Donnevert G.: Quality Assurance in Analytical Chemistry, VCH, Weinheim 1995. Elektronické podklady jsou frekventantům kurzu zasílány mailem.

Požadavky

Zkouška se skládá ze dvou částí, prvá část je písemná, kdy jsou počítány příklady a po písemné části vzápětí následuje část ústní.

Garant

prof. RNDr. Jiří Zima, CSc.