Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nevodná prostředí v analytické chemii (MC230P10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC230P10 - Nevodná prostředí v analytické chemii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod2. Rozdělení rozpouštědel a jejich charakteristika. Význam pojmů amfiprotní, aprotní, polární a nepolární.3. Acidita a bazicita v nevodném prostředí. Aktivitní koeficient nevodného prostředí, donorové číslo rozpouštědel.4. Využití odměrné analýzy v nevodném prostředí. Acidobazické titrace, teoretické a praktické aspekty využití. Oxidačně-redukční titrace v nevodném prostředí.5. Nevodná rozpouštědla ve spektrálních metodách. Spektrofotometrie v UV, viditelné a infračervené oblasti.6. Použití nevodných rozpouštědel v extrakčních a chromatografických metodách analýzy.7. Elektroanalytické studie organických látek a komplexů. Výhodnost použití nevodného aprotního prostředí.8. Další perspektivy při využívání nevodných rozpouštědel.9. Metody čištění a kontroly jednotlivých rozpouštědel.

Literatura

Prezentace k přednášce:http://web.natur.cuni.cz/~nesmerak/Literatura:Izutsu, K.: Electrochemistry in Nonaqueous Solutions. Weinheim, Wiley-VCH 2009.Šůcha L., Kotrlý, S.: Teoretické základy analytické chemie. Praha, SNTL/Alfa 1971.Analytická příručka. Díl I. J. Zýka (ed.). Praha, SNTL/Alfa 1988.Šafařík L., Stránský Z.: Titrimetric Analysis in Organic Solvents. Amsterdam, Elsevier 1986.Zimová N., Němec I.: Voltametrie v nevodném prostředí. In: Nové směry v analytické chemii. Svazek V. J. Zýka (ed.). Praha, SNTL - Nakladatelství technické literatury 1989, str. 11-37.Treatise on Analytical Chemistry. Part I., Volume 2. 2nd Edition. I. M. Kolthoff and P. J. Elving (Eds.). Chichester, Wiley, 1979.Analytical Chemistry. The Approved Text to the FECS Curriculum Analytical Chemistry. Edited by R. Kellner, J.-M.Mermet, M. Otto, H. M. Widmer. Erinheim - New York, Wiley-VCH 1998.

Požadavky

Zkouší se vše, co bylo odpřednášeno. Zkouška se koná ústní formou.

Garant

RNDr. Karel Nesměrák, Ph.D.