Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vysokoúčinná kapalinová chromatografie (MC230P14)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC230P14 - Vysokoúčinná kapalinová chromatografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

vyžadováno absolvování přednášky C230P05N: Separační metody nebo C230P51: Separační metody (kata)1. Úvod do HPLC, její význam a aplikace, srovnání s dalšími separačními technikami. Obecné schéma a součásti vysokoúčinného kapalinového chromatografu. Základní pojmy a definice. Typy interakcí analytů, separační systémy.2. Kinetické a termodynamické aspekty separace v HPLC. Distribuční konstanta, retenční faktor, účinnost chromatografické kolony, rozšiřování zón, tvary píku, chromatografické rozlišení. 3. Separační systémy: Chromatografie s normálními a obrácenými fázemi. 4. Separační systémy: Iontově výměnná chromatografie. Afinitní chromatografie. Gelová chromatografie.5. Instrumentace: Čerpadla, dávkovací systémy, kolony, děliče toku, sběrače frakcí. Preparativní HPLC systémy.6. Detekce: Principy detekce v HPLC, detektory, jejich konstrukce a parametry.7. Kvalitativní vs. kvantitativní analýza v HPLC.8. Praxe HPLC: Příprava vzorků, mobilních fází, obsluha a údržba přístroje a řešení problémů. HPLC systémy na trhu.9. Aplikace HPLC ve farmaceutické analýze, analýze potravin a životního prostředí.10. Aplikace HPLC v analýze biomolekul a makromolekul.11. Trendy v moderní HPLC, Vícedimenzionální separační systémy. Miniaturizace, mikrofluidní systémy. Nové typy stacionárních fází a jejich vlastnosti.12. Exkurze na pracoviště rutinně používající HPLC - společnost Quinta Analytica.

Literatura

Věra Pacáková, Karel Štulík, Vysokoúčinná kapalinová chromatografie, Univerzita Karlova 1990; Karel Štulík, Věra Pacáková, Elektroanalytická měření v proudících kapalinách, SNTL Praha, 1989. Karel Štulík, Věra Pacáková, Electroanalytical Measurements in Flowing Liquids, E.Horwood, Chichester, 1987.Další materiály ke stažení: http://web.natur.cuni.cz/~analchem/bosakova/index.htmlhttp://web.natur.cuni.cz/~kozlik/

Požadavky

Zkouší se vše, co bylo odpřednášeno, zkouška probíhá písemnou formou.

Garant

doc. Josef Cvačka, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Zuzana Bosáková, CSc.doc. Josef Cvačka, Ph.D.RNDr. Petr Kozlík, Ph.D.