Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy vzorkování (MC230P21)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC230P21 - Principy vzorkování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cyklus přednášek principy vzorkování se věnuje strategii vzorkování a jeho plánování, zajištění kvality a kontroly kvality vzorkování. Strategie vzorkování popisuje způsoby a přístupy k odebírání vzorků, a to jak z hlediska praktických, tak z hlediska normativních požadavků. Dále jsou probírány způsoby zajištění odběru reprezentativních vzorků, určování počtu odebíraných vzorků, nakládání se vzorky a jejich konzervace a přípravy vzorku k analýze, vedení protokolů o vzorkování. Konkrétně jsou probírány způsoby odběru plynných vzorků, kapalných vzorků, pevných vzorků, biotických organizmů z vodních ploch a vzorkování z hazardních míst. Pro všechny druhy vzorkování je věnována pozornost volbě materiálů odběrových nádob, konzervaci vzorků, požadavkům na analytické metody pro jednotlivé typy vzorků, možnostem využití in situ metod při analýzách atmosféry. Jsou popsány jak způsoby vzorkování přímo bodových či plošných zdrojů emisí, tak i způsoby vzorkování již rozptýlených emisí či imisí. Přednáška je doplněna filmem o vzorkování, který vznikl na katedře analytické chemie UK v Praze. Cyklus přednášek je zakončen zkouškou, která se skládá z písemné a ústní části.

Literatura

1. Keith L.H. et al., Principles of Environmental Sampling, ACS Professional Reference Book, 1. a 2. vydání (1988 a 1996). 2.Crosby N.T., Patel I., General Principles of Good Sampling Practice, Redwood Books Ltd., Trowbridge 1995. 3. EPA Office of Water, 1997 až 1999. 4. České normy Elektronické podklady jsou frekventantům kurzu zasílány mailem.

Požadavky

Bude pisemny test a poté bezprostředně následuje ústní zkouska.

Garant

prof. RNDr. Jiří Zima, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jiří Zima, CSc.