Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spektrometrické metody (kata) (MC230P50)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC230P50 - Spektrometrické metody (kata), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod: typy interakce záření a analyzované látky a klasifikace metod podle typu interakce. Možnosti využití informací získaných v spektrometrických metodách pro kvalitativní, kvantitativní a strukturní analýzu. Základní přístrojové prvky a možné zdroje chyb měření. Spektrální analýza v oblasti rentgenového záření: Principy. Emise záření (elektronová mikroanalýza), absorpce, fluorescence, difrakce. Instrumentace v jednotlivých metodách. Aplikace - prvková analýza, charakterizace práškových léků.Atomová emisní spektrální analýza v ultrafialové a viditelné oblasti záření: Principy. Instrumentace - plamenová fotometrie, spektrografie, metody s indukčně vázanou plazmou, spojení s hmotnostní spektrometrií. Aplikace - multiprvková analýza, možnosti použití pro analýzu biologických vzorkůAtomová absorpční spektrometrie v ultrafialové a viditelné oblasti záření: Principy. Instrumentace - metoda plamenové a elektrotermické atomizace, hydridová technika; zdroje primárního záření. Aplikace - stopové stanovení kovů; biologické vzorky.Molekulová absorpční spektrometrie v ultrafialové a viditelné oblasti záření: Principy. Instrumentace - kolorimetrie, fotometrie, spektrofotometrie. Extrakční spektrofotometrie, kinetické metody analýzy, průtokové metody. Aplikace - kvantitativní analýza založená na spektrofotometrických reakcích v roztocích analytů; studium chemických (acidobazických, komplexotvorných) rovnováh. Molekulová absorpční spektrometrie v infračervené oblasti záření (vibrační a rotační spektroskopie): Principy. Instrumentace - disperzní měření, přístroje s Fourierovou transformací. Transmisní a odrazové metody, způsoby měření podle skupenství analyzovaných látek. Aplikace - identifikace látek, strukturní a kvantitativní analýza.Ramanova spektrometrie: Principy (neelastický rozptyl záření, změna vibračních a rotačních energetických stavů molekul). Instrumentace - disperzní měření, FT-Raman spektrometry. Aplikace, kombinace s infračervenou spektroskopií.Nukleární magnetická rezonance, elektronová paramagnetická (spinová) rezonance: Principy (systémy s magnetickým momentem, vliv magnetického pole). Instrumentace. Aplikace - strukturní analýza; medicina.Hmotnostní spektrometrie: Principy (iontové fragmenty s různou hmotností a nábojem). Instrumentace. Aplikace - identifikace chemických sloučenin; spojení se separačními metodami (plynovou a kapalinovou chromatografií).Refraktometrie, interferometrie: Principy (index lomu, molární refrakce). Instrumentace v obou metodách. Aplikace - identifikace látek, kontrola čistoty, kvantitativní analýza.Polarimetrie, spektropolarimetrie: Principy (polarizace světla, optická aktivita látek, specifická rotace). Instrumentace. Aplikace - charakterizace látek (léčiv), kvantitativní analýza. Nefelometrie, turbidimetrie: Principy (rozptyl záření v zakalených vzorcích). Instrumentace. Aplikace - kvantitativní analýza aerosolů, suspenzí, tělních tekutin.

Literatura

E.D.Olsen, Modern Optical Methods of Analysis, McGraw-Hill, N.Y. 1975. J.Hollas, Modern Spectroscopy, 2nd Ed., J Wiley, Chichester 1992. I.Němcová, L.Čermáková, P.Rychlovský, Spektrometrické analytické metody I, Karolinum, Praha 1997. I.Němcová, P.Engst, I.Jelínek, J.Sejbal, P.Rychlovský, Spektrometrické analytické metody II, Karolinum, Praha 1998.

Požadavky

Zkouší se vše co bylo odpřednášeno. Písemná zkouška - odpovědní otázky.

Garant

doc. RNDr. Petr Rychlovský, CSc.