Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronová spektra a magnetické vlastnosti (MC240P10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC240P10 - Elektronová spektra a magnetické vlastnosti, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Měření absorpčních spekter v UV-Vis a blízké IR oblasti.Energie elektronových hladin izolovaného atomu, Russelova-Saundersova vazba, energie termů, Slaterovy, Condonovy a Racahovy parametry, nephelauxetický efekt.Korelační diagramy mezi slabým a silným polem, Orgelovy a Tanabe-Suganovy diagramy.Parametry ligandového pole, spektrochemická řada, model úhlového překryvu.Spektra přenosu náboje, optické elektronegativity.Výběrová pravidla, síla oscilátoru, transitní moment.Faradayova a Gouyova metoda měření magnetické susceptibility.Vav Vleckova rovnice, magnetické vlastnosti stavů A, E a T, Kotaniho diagramy.Ferromagnetická, antiferromagnetická a ferrimagnetická interakce, přímá výměna, supervýměnný mechanismus.

Literatura

A. B. P. Lever: Inorganic electronic spectroscopy, Elsevier,1984F. E. Mabbs, D.J. Machin: Magnetism of transition metal complexes, Chapman and Hall, 1973

Požadavky

Ústní zkouška; rozsah znalostí je definován v sylabu.

Garant

doc. RNDr. Jan Kotek, Ph.D.