Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganická chemie I (b) (MC240P21A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC240P21A - Anorganická chemie I (b), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Témata: Struktura atomu a molekul. Elektronová struktura atomů, chemická vazba. Molekulové orbitaly diatomických a polyatomických molekul. Tvar molekul a symetrie molekul - bodové grupy. Krystaly. Vazba v kovech, iontových, kovalentních a molekulových krystalech. Geometrie krystalové mřížky, prostorové grupy. Základní strukturní typy krystalů.Vodivost, magnetické vlastnosti. Vodiče, polovodiče, izolanty. Supravodivost. Magnetické vlastnosti.Roztoky a reakce. Rozpustnost. Základní typy reakcí - srážecí, acido-basické, redoxní a radikálové reakce. Symetrie orbitalů a reakční mechanizmySystematická chemie prvků. Prvky hlavních skupin - vodík, kyslík, VIII.- VI. hl. podskupina

Literatura

Mička Z., Lukeš I.: Anorganická chemie I - Teoretická část. Lukeš I., Mička Z.: Anorganická chemie II - Systematická část. Karolinum, Praha 1998.Mička Z., Havlíček D., Lukeš I., Mossinger J., Vojtíšek P.: Základní pojmy, příklady a otázky z anorganické chemie. Karolinum Praha 1998.Shriver D.F., Atkins P.W., Langford C.H.: Inorganic Chemistry, Oxford University Press, 1994.Housecroft C.E., Sharp A.G.: Anorganická chemie, VŠCHT v Praze, 2014.

Požadavky

Podmínkou k vykonání zkoušky je získání zápočtu ze semináře, kde se ověřují znalosti periodické tabulky, názvosloví, psaní a vyčíslování rovnic, chemických výpočtů, symetrie molekula teorie MO. Zkouška je kombinovaná - v písemné části ověřuje znalosti všech témat uvedených v sylabu. Pozornost je věnována také řešení příkladů, které vycházejí z přednesené látky. V případě nutnosti, je písemná část doplněna ústním přezkoušením.

Garant

doc. RNDr. Ivan Němec, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Irena Matulková, Ph.D.doc. RNDr. Zdeněk Mička, CSc.doc. RNDr. Ivan Němec, Ph.D.doc. RNDr. Pavel Vojtíšek, CSc.