Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganická chemie II (b) (MC240P21B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC240P21B - Anorganická chemie II (b), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Systematická chemie prvků: Prvky hlavních skupin - v návaznosti na kurz Anorganická chemie I(b)Skupiny VI.A(16), V.A(15), IV.A(14), III.A(13), II.A(2) a I.A(1). Přechodné prvky a koordinační sloučeniny. Teorie ligandového pole. Prvky první přechodné řady. Prvky druhé a třetí přechodné řady. Lanthanoidy a aktinoidy. Vybrané kapitoly. Katalýza, organometalické sloučeniny, ionty kovů v biologickém prostředí, kovy a chemie pevné fáze.

Literatura

Mička Z., Lukeš I.: Anorganická chemie I - Teoretická část. Lukeš I., Mička Z.: Anorganická chemie II - Systematická část. Karolinum, Praha 1998.Mička Z., Havlíček D., Lukeš I., Mossinger J., Vojtíšek P.: Základní pojmy, příklady a otázky z anorganické chemie. Karolinum Praha 1998.Shriver D.F., Atkins P.W., Langford C.H.: Inorganic Chemistry, Oxford University Press, 1994.Housecroft C.E., Sharp A.G.: Anorganická chemie, VŠCHT v Praze, 2014.

Požadavky

Podmínkou k vykonání zkoušky je získání zápočtu ze semináře, kde se průběžně ověřují znalosti systematické anorganické chemie a teoretických základů koordinační chemie. Zkouška je písemná a ověřuje znalosti všech témat uvedených v sylabu. Pozornost je především věnována řešení otázek, které se vážou k chemické reaktivitě anorganických sloučeni a vycházejí z přednesené látky. V případě nutnosti, je písemná část doplněna ústním přezkoušením.

Garant

prof. RNDr. Petr Hermann, Dr.