Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganická chemie (MC240P29)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC240P29 - Anorganická chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Anorganická chemie (pro studenty OŽP)Obecná část:dřívější a současné představy o stavbě atomu; vlnová mechanika, Schrödingerova rovnicekvantová čísla, orbitaly, jejich tvary, nodální plochyzákladní představy o chemické vazbě, typy vazebkovalentní vazba, teorie valenčních struktur, hybridizaceteorie molekulových orbitalůmodel "VSEPR"iontová vazba a strukturní typy iontových krystalů kovová vazbaslabé vazebné interakceteorie kyselin a zásadoxidace a redukce; elektrodové potenciály a elektrochemická řadateorie krystalového (ligandového) pole; bude požadován výklad štěpení d-orbitalů v poli oktaedrické, tetraedrické a čtvercově planární symetrie; u zkoušky dostanete konkrétní problémovou otázkuSystematická část:vodík a kyslíkhalogeny; prvky, skupinová charakteristika, bezkyslíkaté sloučeninyhalogeny; oxidy, oxokyseliny a jejich solichalkogeny; prvky, skupinová charakteristika, bezkyslíkaté sloučeninyoxokyseliny síry, selenu a telluru a jejich soliprvky skupiny dusíku; skupinová charakteristika, bezkyslíkaté sloučeninyoxidy a oxokyseliny dusíku a jejich solioxokyseliny fosforu a arsenu a jejich soliprvky skupiny uhlíkuprvky skupiny borualkalické kovy kovy alkalických zeminprvky první přechodné řady; běžné oxidační stavy a jejich zabarveníprvky druhé a třetí přechodné řady; běžné oxidační stavy a jejich zabarveníprvky skupiny chromu a mangantriáda železaprvky skupiny mědi

Literatura

Mička Z., Lukeš I.: Anorganická chemie I – Teoretická část. Lukeš I., Mička Z.: Anorganická chemie II – Systematická část. Karolinum, Praha 1998.Mička Z., Havlíček D., Lukeš I., Mossinger J., Vojtíšek P.: Základní pojmy, příklady a otázky z anorganické chemie. Karolinum Praha 1998.Shriver D.F., Atkins P.W., Langford C.H.: Inorganic Chemistry, Oxford University Press, 1994.

Požadavky

Podmínkou připuštění ke zkoušce je absolvování dvou testů ze seminářů k přednášce. Vlastní zkouška je ústní a pro její splnění je třeba zodpověděttři vylosované otázky. Při klasifikaci se přihlíží i k hodnocení testů ze semináře.

Garant

doc. RNDr. David Havlíček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. David Havlíček, CSc.doc. RNDr. Vojtěch Kubíček, Ph.D.