Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioanorganická chemie (MC240P31)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC240P31 - Bioanorganická chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Základy anorganické roztokové chemieFormalní oxidační stavy a coordinační stereochemie biologicky důležitých iontů kovů.Konstanty stability, stabilizace oxidačních stavů, kinetika a mechanizmus reakcí komplexů kovů. Reakce s přenosem elektronů.2) Transport a uskladněníZáchyt iontů kovů a jejich transport přes membranu. Transport a uložení iontů kovů in vivo.3) Nosiče kyslíkuMyoglobin a hemoglobin. Hemerythrin, hemocyanin.4) HydrolázyHydrolázy, karboxypeptidáza A. fosfatázy, hydro-lyáza – akotinaza.5) Metaloproteiny a metaloenzymy – redoxní reakceKofaktory a koenzymy v metaloredoxních proteinech. Klastry obsahující železo a síru, hemy, měďnatý ion a jeho komplexy, molybden, kobaltaminy, koenzymy obsahující nikl. Mitochondrialní transport elektronů.6) Alkalické kovy a kovy alkalických zeminPřehled chemie I. A II. skupiny v bilogických systémech. Aktivace enzymů, komplexy s nukleovými kyselinami, biominerály, hmota kostry.7) Toxicita a chemoterapeutikaToxicita kyslíku, peroxidaza, toxicita kovů. Koordinační sloučeniny jako therapeutické látky.

Literatura

Cowan J.A., Inorganic Biochemistry, VCH Publishers 1993, Lippard S.J. ed, Progress in Inorganic Chemistry: Bioinorganic Chemistry, 38, 1990.

Požadavky

Zpracování literatury, její prezentace a ústní zkouška.

Garant

prof. RNDr. Ivan Lukeš, CSc.