Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koordinační chemie I (MC240P42)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC240P42 - Koordinační chemie I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Vývoj koordinační chemie.Elektrostatický model a teorie krystalového pole.Molekulové orbitaly a teorie ligandového pole. Důsledky štěpení ligandovým polem: stabilizační energie ligandového pole, mřížkové a hydratační energie.Vazba kov–kov a clusteryKoordinační polyedry a isomerie, stereochemická nerigidnost (fluxionalita), Berryho pseudorotace a turniketový mechanismus. Chiralita a absolutní konfigurace a Cottonův efekt. Jahnův a Tellerův efekt.Konstanty stability, chelátový a makrocyklický efekt Irvingova a Williamsova řada.Kinetická labilita a inertnost. Asociativní, disociativní a výměnný mechanismus. Mechanismus vnitřní a vnější sféry a teorie R. Marcuse. Oxidativní adice a reduktivní eliminace.Komplexy s π-akceptorovými ligandyπ-komplexy, Dewarův- Chattův a Dunkinsonův model.Templátový efekt a princip samouspořádání a preorganizace.Role koordinačních sloučenin v katalyze, molekulární elektronice a bioanorganické chemii.

Literatura

V. Haber: Koordinační chemie I. SPN Praha, 1990G. Wilkinson: Comprehensive Coordination Chemistry I, Pergamon Press, 1987.N.N. Greenwood, A. Earnshaw: Chemistry of the Elements, Pergamon Press, 1985A.F. Cotton, G. Wilkinson, C. A. Murillo, M. Bochmann: Advanced Inorganic Chemistry, Wiley-Interscience, 1999J.R. Gispert: Coordination Chemistry, Wiley-VCH, 2008G.A. Lawrance: Introduction to Coordination Chemistry, Wiley, 2010

Požadavky

Zkouška k přednášce je ústní. Rozsah učiva odpovídá sylabu.

Garant

prof. RNDr. Petr Hermann, Dr.

Vyučující

prof. RNDr. Petr Hermann, Dr.doc. RNDr. Jan Kotek, Ph.D.