Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie hydrosféry (MC240P47)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC240P47 - Chemie hydrosféry, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Chemie hydrosféryMolekula vody, její geometrie. Vodíková vazba a její popis. Infračervené spektrum vody.Struktura vody v kapalné a pevné fázi.Fyzikální vlastnosti vody v kapalné a pevné fázi.Pojem hydrosféra. Výskyt vody v různých formách na planetě.Mořská voda.Význam fyzikálních vlastností vody pro hydrosféru planety.Voda jako transportní medium ekosystému.Rozpustnost, roztoky a jejich koncentrace, pH.Struktura vodných roztoků (elektrolyty a neelektrolyty).Fyzikálně chemické rovnováhy v roztocích (hlavně elektrolytů).Hydrolýza kationtů a aniontů.Rozhraní pevná fáze – voda. Procesy sorpce a iontové výměny."Cizí" látky v hydrosféře. Rozdělení.Osudy anorganických "cizích" látek v hydrosféře. Samovolné čistící procesy.Osudy organických "cizích" látek v hydrosféře. Samovolné čistící procesy.Živé organismy a jejich činnost v hydrosféře.Produkty lidské činnosti jako polutanty v životním prostředí. Odpadní vody.Čistění odpadních vod. Úprava vody.

Literatura

Michael E. Essington: Soil and Water Chemistry (An Integrative Approach), CRC Press, 2004Stanley E. Manahan: Enviromental Chemistry (8th edition), CRC Press, 2005+ jakékoli základní učebnice fyzikální chemie

Požadavky

Předmět bude zakončen ústní zkouškou, eventuálně doplněnou presentací.

Garant

doc. RNDr. Pavel Vojtíšek, CSc.