Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koordinační a supramolekulární chemie (MC240P48)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC240P48 - Koordinační a supramolekulární chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod do koordinační chemie1.1. Koordinační sloučeniny, základní pojmy1.2. Koordinační číslo, stereochemie koordinačních částic, cheláty1.3. Donorové atomy a typy ligandů 2. Vazebné poměry v koordinačních sloučeninách2.1. Přechodné kovy a vnitřně přechodné kovy (lanthanoidy)2.2. Chemická vazba v koordinačních sloučeninách2.2.1. Teorie krystalového a ligandového pole2.2.2. Spektrochemická řada ligandů2.2.3. Stabilní elektronové konfigurace2.3. Absorpční elektronová spektra komplexů2.4. Magnetické vlastnosti komplexů2.5. Redoxní vlastnosti komplexů 3. Vlastnosti komplexních sloučenin3.1. Konstanty stability3.2. Kinetické chování komplexů3.3. Reaktivita koordinačních sloučenin 4. Typy koordinačních sloučenin a jejich význam4.1. Aquakomplexy, amminkomplexy4.2. Organometalické sloučeniny4.3. Homogenní katalýza, příklady katalytických cyklů4.4. Komplexy v analytické chemii4.5. Principy bioanorganické chemie4.5.1. Role iontů kovů v živých systémech, metalloenzymy4.5.2. Metabolizmus kovů4.5.3. Transport kyslíku a iontů kovů4.5.4. Přenos elektronu v proteinech4.5.5. Využití kovů v humánní medicíně (kancerostatika a diagnostická činidla) 5. Úvod do supramolekulární chemie5.1. Klasifikace supramolekulárních "host–guest" (receptor–substrát) sloučenin5.2. Termodynamická a kinetická selektivita5.3. Povaha supramolekulárních interakcí (ion–ion, ion–dipol, dipol–dipol, vodíková vazba, kation-π interakce, "π-π stacking", van der Waals síly, hydrofobní efekty)5.4. Supramolekulární chemie v přírodě5.5. Aplikace v medicíně

Literatura

LUKEŠ I.; MIČKA Z.: Anorganická chemie II.díl (Systematická část). Praha: UK-Karolinum 1999.LIPPARD J., BERG J.M.: Principles of Bioinorganic Chemistry, University Science Books, 1994.STEED J.W., ATWOOD J.L.: Supramolecular Chemistry, John Wiley&Sons, New York 2000.

Požadavky

Kombinovaná zkouška, po písemné části následuje část ústní.

Garant

prof. RNDr. Ivan Lukeš, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ivan Lukeš, CSc.doc. RNDr. Jiří Mosinger, Ph.D.