Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární a buněčné zobrazování (MI) v biomedicínských oborech (MC240P54)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC240P54 - Molekulární a buněčné zobrazování (MI) v biomedicínských oborech, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Molekulární a buněčné zobrazování (MI) v biomedicínských oborech1. Úvod do molekulárního zobrazení - co je MI, pozice MR mezi ostatními metodami molekulárního zobrazování2. Klinické a experimentální postupy molekulárního zobrazování - zvláštnosti a etická pravidla práce v medicíně a biomedicíně3. Principy MR zobrazování a MR spektroskopie - MRI měřicí sekvence a jejich použití4. Úvod do MR spektroskopie - základní parametry MR spekter, d, T1, T2 (hardware až relaxační casy)5. Měřicí MR sekvence a jejich použití 6. Klinický protokol MRS vyšetření - kontrola jakosto7. - 8. Kvantitativní a kvalitativní vyhodnocovací postupy MR spektroskopie - postprocessing, subjektivní a objektivní zpracování spekter (LCM, MRUi)9. Metabolity viditelné v in vivo MR spektroskopií - 1H, 31P, 13C MR spektroskopie10. Biochemické cesty - sloučeniny v in vivo MR spektroskopii, závislost na věku11. Klinické aplikace MR spektroskopie - mozkové tumory12. Klinické aplikace MR spektroskopie - epilepsie, psychiatrie, záněty, infekční onemocnění, ischémie13. MRI s kontrastní látkou - MR relaxometrie14. MRI měřicí sekvence pro MI a jejich použití15. MR kontrastní látky - příprava a vlastnosti - druhy, výroba (T1, T2)16. Paramagnetické kontrastní látky - Gd, lanthanoidy aj.17. Superparamagnetické kontrastní látky - oxidy železa a další18. Bi-modální kontrastní látky - pro MR a optické zobrazování, PET19. Příprava a značení buněk pro buněčné zobrazování - STEM buňky, beta buňky20. Techniky transplantace buněk a in vivo MR experimenty21. Sledování polohy a osudu transplantovaných buněk22. Značení buněk in vivo - specifické kontrastní látky23. - 24. Kombinace MRI, optického zobrazování a radionuklidových metod pro MI - přístroje, koregistrace dat24. - 26. Návštěva pracoviště klinického a experimentálního MI IKEM - MRI, optické zobrazování

Literatura

Ján Weis, Peter Bořuta: Úvod do magnetickej rezonancie, Bratislava 1998A. E. Merbach and É. Tóth eds.: The Chemistry of Contrast Agents in Medical Magnetic Resonance Imaging, John Wiley & Sons 2001.

Požadavky

Zkouška z předmětu je kombinovaná – písemná a ústní – v rozsahu daném sylabem.

Garant

Ing. Milan Hájek, DrSc.