Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní chemické výpočty (MC240S01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC240S01 - Základní chemické výpočty, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod, názvy a vzorceNázvy prvků, vzorce a názvy anorganických sloučenin.Názvosloví koordinačních sloučeninNázvy ligandů, pravidla pro názvosloví koordinačních sloučenin, vícejaderné komplexy, organokovové sloučeninyVeličiny a jednotkyHlavní a vedlejší jednotky, konstanty, počítání s přibližnými čísly.Složení směsíPoměrný obsah složky, molární a hmotnostní zlomky, jednotky.Látkové bilance v roztocíchPříprava roztoků, ředění a směšování roztokůNasycené roztoky a krystalizaceSložení nasycených roztoků, volná krystalizace, rušená krystalizace.Chemické rovniceSestavování a vyčíslování rovnic reakcíLátkové bilance při chemických dějíchStechiometrické výpočtyStavová rovnice ideálního plynuStechiometrické výpočty s použitím stavové rovniceŘešení rovnic na základě chemických rovnováhVýpočet pH, součin rozpustnosti.

Literatura

Nomenclature of Inorganic Chemistry. IUPAC Recommendations 1990, Blackwell Scientific Publication, OxfordNázvosloví anorganické chemie. Pravidla k roku 1979, Academia, Praha 1980Z. Mička, D. Havlíček, I. Lukeš, J. Mosinger, P. Vojtíšek: "Základní pojmy, příklady a otázky z anorganické chemie" Karolinum – nakladatelství UK v Praze, Praha, 1998V. Flemr, E. Holečková, "Úlohy z názvosloví a chemických výpočtů v anorganické chemii", VŠCHT Praha, 1997

Požadavky

Zápočtový test

Garant

RNDr. Daniel Nižňanský, Dr.

Vyučující

RNDr. Daniel Nižňanský, Dr.