Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do pokročilé biochemie (MC250P02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC250P02 - Úvod do pokročilé biochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Živá hmota: obecné charakteristiky života, složení, trofika, buňka, význam kompartmentace, biologické membrány.Biopolymery: obecné zákonitosti stavby, hierarchie struktury, srovnání jednotlivých typů, fyz-chem. vlastnosti, biochemické funkce, vztahy struktura-aktivita. Proteiny : strukturní typy, struktura primární, sekundární, terciární a kvartérní, stabilita a denaturace, fyzikálně-chemické vlastnosti, složené proteiny. Peptidy.Enzymy a biokatalýza: katalyzátory, klasifikace enzymů, aktivita, její ovlivnění vnějšími faktory, inhibice, měřeni aktivity enzymů, využití v analytice a diagnostice.Metabolismus: obecné zákonitosti, reverzibilita a regulace, koloběh energie v biosféře, fotosyntéza, metabolismus heterotrofních organismů a člověka - živiny a jejich osud, integrace metabolických dějů, význam kyslíku, makroergické sloučeniny, sekundární metabolity. Mitochondrie a buněčná respirace: citrátový cyklus, dýchací řetězec, tvorba ATP, reaktivní formy kyslíku, alternativní cesty utilizace živin.Sacharidy a jejich metabolismus: sacharidy jako zdroj energie v potravě, polysacharidy, glykolýza, kvasné pochody.Lipidy a jejich metabolismus: struktura lipidů, význam tuků jako zásobních látek, odbourávání a biosyntéza.Metabolismus dusíkatých látek: aminokyseliny, aminy, močovinový cyklus, purinové a pyrimidinové báze, hem.Nukleové kyseliny a přenos genetické informace: struktura RNA a DNA, genetický kód, replikace, transkripce, translace, folding proteinů a chaperony, postranslační modifikace proteinů.

Literatura

Z. Šípal a kol.: Biochemie, SPN, Praha 1992. L. Stryer: Biochemistry, Freeman, N. Y. 1995. V. Voet, J.G. Voet: Biochemistry, Wiley, N. Y. 1995. R. H.Garrett, C. M. Grisham: Biochemistry, Saunders Col. Publ., N. Y. 1995.

Požadavky

Zápočet: přednesení zadané prezentace v odpovídající kvalitě.Zkouška: písemná. Odpověď na zadané otázky (obšírnější, charakter "minieseje".) Hodnotí se jak věcná správnost a úplnost odpovědí, tak jejich formální kvalita (logika a uspořádanost výkladu).Okruhy ke zkoušceŽivá hmota charakteristiky života z hlediska biochemie, složení živé hmoty, trofika, buňka, význam kompartmentace, biologické membrányBiopolymery obecné zákonitosti stavby, hierarchie struktury, srovnání jednotlivých typů z hlediska struktury, fyz-chem. vlastnost, biochemické funkceProteiny strukturní typy proteinů, struktura primární, sekundární, terciární a kvartérní, stabilita a denaturace, fyzikálně-chemické vlastnosti, složené proteinyEnzymy a biokatalýzaklasifikace enzymů, jejich aktivita, ovlivnění aktivity vnějšími faktory, inhibice, měřeni aktivity enzymů, jejich využití v analytice a diagnosticeMetabolismusobecné zákonitosti, reverzibilita a regulace, koloběh energie v biosféře a fotosyntéza, metabolismus heterotrofních organismů a člověka - živiny a jejich osud, integrace metabolických dějů, význam kyslíku, makroergické sloučeniny, sekundární metabolityMitochondrie a buněčná respiracecitrátový cyklus, dýchací řetězec, tvorba ATP, reaktivní formy kyslíkuSacharidy a jejich metabolismussacharidy jako zdroj energie v potravě, polysacharidy, glykolýza, kvasné pochodyLipidy a jejich metabolismus struktura lipidů, význam tuků jako zásobních látekMetabolismus dusíkatých látek aminokyseliny, aminy, močovinový cyklus, purinové a pyrimidinové báze, hemNukleové kyseliny a přenos genetické informace struktura RNA a DNA, genetický kód, replikace, transkripce, translace, postranslační modifikace proteinů

Garant

prof. RNDr. Jiří Hudeček, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jiří Hudeček, CSc.