Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Internet a bioinformatika (MC250P07B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC250P07B - Internet a bioinformatika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je představit Internet jako databázi a především ukázat způsob, jak a odkud získat relevantní a věrohodné informace.

Sylabus

1. Internet, webový prostor, prohlížeče webových stránek 2. Přenosové protokoly, síťové služby (news)3. Vyhledavače - databáze, fulltext, roboti, centrály - syntaxe dotazu4. Chemické servery - databáze, nomenklatura, chemikálie, zastoupení firem5. Literární databáze - WOS, Medline6. Knihovny a vstup do plných textů článků7. Bioinformatika - nomenklatura, metabolické dráhy, proteinové databáze, vyhledání sekvencí proteinů8. Práce se sekvencemi aminokyselin - predikční služby, alignmet sekvencí9. Databáze 3D struktur makromolekul10. Prohlížeče 3D struktur (mutace, torze, export)

Literatura

Doporučenou literaturou jsou operační manuály jednotlivých programů a nápovědy on-line služeb. Zkouška bude praktická, při níž studenti prokáží schopnost použít osvojené skušenosti pro řešení zadaných problémů. Podklady k jednotlivým přednáškám nejsou v elektronické formě k dispozici.

Požadavky

Zkouška probíhá praktickou formou na počítači, kdy student řeší zadané problémy. Ke zkoušce jsou povoleny zdroje odkazů.

Garant

prof. RNDr. Petr Hodek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Petr Hodek, CSc.