Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biologie a genetika II (MC250P16A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC250P16A - Molekulární biologie a genetika II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Rekombinantní DNA: isolace, příprava a manipulace s DNA (restrikční enzymy, DNA polymerasy, enzymy modifikující DNA, knihovny DNA, detekce a visualisace DNA. Příprava rekombinantní DNA). Sekvenování DNA (modelové organismy, genomové projekty, sekvenování lidského genomu: co jsme se naučili?). Polymerasová řetězová reakce a její použití. Exprese rekombinantních proteinů (bakterie, kvasinky, hmyzí a savčí buňky. Purifikace a detekce produktů). Proteinové inženýrství (náhodná a bodově specifická mutagenese. Vztah mezi strukturou a aktivitou, návrh proteinů de novo). Identifikace a interakce proteinů (monoklonální protilátky, protein-proteinové interakce, dvouhybridový systém v kvasinkách). Kombinatorika v moderní biologii (peptidové a nepeptidové knihovny, genové čipy).Savčí buňky jako experimentální nástroj (imortalisace buněčných linií, růstové faktory, kmenové buňky). Transgenní zvířata (genový knock-out, genově modifikované organismy, genová technologie v zemědělství a medicíně)Společenské a etické aspekty moderní biologie a rekombinantní DNA: požehnání nebo hrozba?

Literatura

Literatura:Molecular Cell Biology, 6th edition (Lodish, H., Berk, A. et al., W.H. Freeman and Co., New York 2008), s důrazem na kapitoly 4-9)Molecular Biology of the Cell, 4th edition (Alberts, B. et al., Garland Publishers 2002), zejména kapitoly 1-9Úvod do molekulární biologie, 4. vydání (Stanislav Rosypal, 2006)Další odborná literatura (hlavně aktuální přehledné časopisecké články) bude studentům doporučována a předávána průběžně během přednášek.

Požadavky

Zvládnutí požadovaného materiálu podle syllabu a schopnost aplikovat příslušné znalosti při řešení konkrétních problémů molekulární biologie (návrh oligonukleotidových sond pro PCR, návrh přípravy konkrétnío rekombinantního proteinu, atp.).Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemná část má 5 otázek, k připuštění k ústní části je zapotřebí získat 50% bodů.

Garant

doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc.